Külföld

Az EU és több európai ország elítéli az Izrael elleni iráni dróntámadást

A lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel minden érintettet az egyiptomi külügyminisztérium vasárnap azt követően, hogy Irán drónokat indított Izrael ellen. A támadást az Európai Unió és több európai ország is elítélte.

Az EU és több európai ország elítéli az Izrael elleni iráni dróntámadást
Tel-Aviv utcái kiürültek az iráni dróntámadás hírére
Fotó: AFP/Anadolu/Nir Keidar

Az egyiptomi tárca közleménye szerint az iráni–izraeli feszültség kiéleződése nem más, mint amire Kairó ismételten figyelmeztetett: a gázai övezeti izraeli hadműveletek és a térségben folyó provokatív katonai lépések következménye.

Az Európai Unió határozottan elítéli az Irán elleni szombat esti elfogadhatatlan dróntámadást – írta az X közösségi portálon Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, bírálva a „példa nélküli eszkalációt” és „a regionális biztonságra leselkedő súlyos fenyegetést”.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter szintén elítélte az iráni támadást, amellyel szerinte Teherán „új határt lépett át destabilizációs tevékenységeiben”. Egyúttal Franciaország szolidaritásáról biztosította Izraelt.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter is közölte, hogy Olaszország „figyelemmel és aggodalommal” követi a helyzetet. Hozzátette: tárgyalt Giorgia Meloni miniszterelnökkel és Guido Crosetto védelmi miniszterrel, a kormány „kész bármilyen helyzet kezelésére”.

Kapcsolódó írásaink

Irán megtámadta Izraelt + VIDEÓ!

ĀTöbb tucat drón indult Izrael irányába – Amerikai légvédelmi rendszerek elkezdték az iráni drónok elfogását – Irán az ENSZ Alapokmányra hivatkozik támadásával kapcsolatban, és azt állítja, „részéről ezzel lezártnak tekinti” az ügyet