Külföld

Irán: A nyugati országoknak értékelniük kellene a visszafogott ellencsapást

Az iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel intézett drón-és rakétatámadást Izrael ellen

Irán „visszafogottságot tanúsított” az Izrael ellen intézett drón- és rakétatámadás során, amely a síita állam damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott csapására volt válasz – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

Irán: A nyugati országoknak értékelniük kellene a visszafogott ellencsapást
Irán 2024. április 13-án, szombaton több mint 100 „kamikaze” drónt és ballisztikus rakétát lőtt ki, megtorlásul az ország damaszkuszi konzuli melléképületéhez tartozó épület elleni támadásra
Fotó: AFP/Middle East Images/Anonymous

Sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni leszögezte: a nyugati országoknak értékelniük kellene ezt a „visszafogottságot” ahelyett, hogy tiltakoznak és újabb szankciókkal fenyegetőznek.

Az iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel intézett drón- és rakétatámadást Izrael ellen.

Az iráni művelet ellen felemelte a szavát a többi között az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is, a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az Európai Unió (EU) pedig újabb, Teherán elleni szankciókat helyezett kilátásba.

A szóvivő emellett hétfőn aláhúzta, hogy Irán semmiféle előzetes megbeszélést nem folytatott a művelet előtt egyetlen országgal sem, és Teherán „nem akarja szítani a feszültséget a térségben”.

Az iráni válaszcsapást „szükségesnek és arányosnak” nevezte, amely, mint mondta, katonai létesítmények ellen irányult.

Kanaáni kitért az MSC Aries nevű teherhajóra is, amelyet a Forradalmi Gárda különleges erői szombaton vontak ellenőrzésük alá a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalának számító Hormuzi-szorosban, és azt mondta, a hajót „a tengeri jog megsértése miatt” foglalták le.

„Kétség sem férhet ahhoz sem, hogy a hajó kapcsolatban állt Izraellel” – közölte, hozzátéve, hogy az MSC Ariest – amely szerinte nem válaszolt az iráni hatóságok hívására – iráni vizekre vontatták.

Kapcsolódó írásaink

Elmúlt a veszély?

ĀIrán újra megnyitotta az Izrael elleni dróntámadása óta lezárt repülőtereit