Külföld

Elmúlt a veszély?

Irán újra megnyitotta az Izrael elleni dróntámadása óta lezárt repülőtereit

Irán hétfőn újra megnyitotta azon repülőtereit, amelyeken az Izrael elleni hétvégi drón- és rakétatámadását követően leállították a forgalmat.

Elmúlt a veszély?
Az iráni Mehrabad nemzetközi repülőtér
Fotó: NurPhoto via AFP/Morteza Nikoubazl

A Teherán melletti Mehrabad és a Khomeini Imám repülőtereken helyi idő szerint hétfő hajnalban indult újra a forgalom – jelentette a síita állam félhivatalos hírügynöksége, a Taszním, a repülőterek üzemeltetőit és hatósági forrásokat idézve.

Ebrahim Moradi, a Mehrabad repülőtér vezetősége részéről elmondta, hogy az újranyitás az összes, a szombat éjjeli támadás miatt a napokban lezárt légikikötőre vonatkozik.

A síita állam vasárnap jelentette be a Teherán melletti két repülőtér, a közép-iráni Iszfahán, a déli Busehr és Siráz légikikötőinek, valamint több más, az ország déli részén lévő légikikötőjének lezárását.

Az iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel intézett drón-és rakétatámadást Izrael ellen. A gárdának az iráni állami médiában idézett közleménye szerint a támadás válasz volt arra a, halálos áldozatokkal is járó légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Irán ENSZ-nagykövete, Szaíd Iraváni a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) leszögezte: Teheránnak nem érdeke a feszültség élezése, sem egy esetleges háború szítása a közel-keleti régióban, mindazonáltal választ fog adni minden őt ért agresszióra, „összhangban a nemzetközi joggal”.

Kapcsolódó írásaink