Külföld

Babis ellenzéki pártja viszi a prímet Csehországban

Ha most tartanának parlamenti választást, az ANO a szavazatok 34,5 százalékával tarolna

Továbbra is az Andrej Babis volt kormányfő vezette ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb Csehországban, de előnye az utóbbi hónapokban csökken – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára.

Babis ellenzéki pártja viszi a prímet Csehországban
Andrej Babis, korábbi cseh kormányfő
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Lukas Kabon

A televízióban vasárnap közölt eredmények szerintm ha most tartanának parlamenti választást Csehországban, akkor az ANO megszerezné a szavazatok 34,5 százalékát. A kimutatás szerint a párt támogatottsága havi szinten négy, kéthavi szinten pedig 4,5 százalékkal csökkent.

A második helyen a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 16 százalékkal, a párt egy hónap alatt 1,5 százalékot erősödött. Az ODS hétvégi tisztújító kongresszusán Petr Fiala kormányfőt immár hatodszor választották meg pártelnöknek.

A népszerűségi lista harmadik helyén a Cseh Kalózpárt áll 10,5 százalékkal, egy százalékos erősödést mutatva.

Rajtuk kívül a parlamenti alsóházba a jelenleg ellenzéki Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) és a kormánykoalíciós Polgármesterek és Független Személyiségek (STAN) kerülnének be nyolc, illetve 6,5 százalékos támogatottsággal.

Az ötpárti kormánykoalíció további két pártjának (TOP 09 és a KDU–CSL) támogatottsága ismét az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt van.

A március 18. és április 5. között készített országos felmérésben 1015 személyt kérdeztek meg.

Csehországban a következő képviselőházi választások 2025 októberében lesznek.

Kapcsolódó írásaink