Külföld

Megérkezett az első gázai segélyszállítmány az északi átkelőn

A palesztin övezetben kezdett hadműveletének első hónapjaiban Izrael csak az egyiptomi határnál lévő rafahi átkelő használatát engedte meg

A Gázai övezet északi részébe megérkezett az első olyan segélyszállító konvoj, amely az új, északi átkelőhelyen lépett be az övezetbe – jelentette be pénteken az izraeli hadsereg szóvivője.

Megérkezett az első gázai segélyszállítmány az északi átkelőn
Konvojban érkeztek a humanitárius segélyt szállító teherautók a Gázai övezetbe
Fotó: AFP/Israeli Army

Közlése szerint a Zikim kibuc közelében lévő új, szárazföldi átkelőn már csütörtök este belépett a Gázai övezetbe a palesztin lakosoknak szánt, újabb humanitárius segélyt szállító menetoszlop. A hadsereg hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel is javítani akarja a Gázai övezeti palesztinok humanitárius helyzetét.

A szóvivő szerint az északról bejutó segélyszállítmányokat is előbb az övezet déli határán található Kerem Salom-i átkelőnél vizsgálják át az izraeli hatóságok.

A közleményből nem derül ki, hogy ezúttal hány teherautónyi szállítmányról van szó.

A palesztin övezetben kezdett hadműveletének első hónapjaiban Izrael csak az egyiptomi határnál lévő rafahi átkelő használatát engedte meg, amelyen Egyiptomból léphettek be az átvizsgált áruk. Később nemzetközi nyomásra megnyitották a Kerem Salom-i átkelőt szintén az övezet déli határánál, amelyen át közvetlenül Izraelből történt a segélyszállítás.

Kapcsolódó írásaink