Külföld

Putyinnak könyörögnek az ukrán katonák

Volt aki megadta magát, és nem volt hajlandó a kijevi rezsim oldalán harcolni

A különleges katonai művelet övezetében elfogott ukrán katonák egy része orosz állampolgárságot kér, egyikük – a donbászi születésű Valerij Sevcsenko, aki önként átállt az orosz hadsereghez – már megkapta az útlevelet, mondta az Akhmat különleges erők parancsnoka a RIA Novosztyinak, számol be az origo.hu.

Putyinnak könyörögnek az ukrán katonák
Ukrajna Területvédelmi Erőinek 120. Független Dandárja (120. zászlóalj) gyakorlatot tart a fehérorosz határ közelében, Csernobilban, Kijevi területen, Ukrajnában 2024. március 16-án
Fotó: Anadolu via AFP/Gian Marco Benedetto

„Vannak olyanok, akik hadifogolyként adták meg magukat. Ez a harcos, aki megkapta az Orosz Föderáció állampolgárságát, tavaly feladta magát, orosz állampolgárságot kért, és Putyinhoz fordult, hogy ne adja át a másik oldalnak. Több ilyen harcosunk is van, akik akkor állampolgárságot kértek. Hamarosan ők is az Orosz Föderáció állampolgárai lesznek” – mondta a tiszt.

Októberben a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy Valerij Sevcsenko, az ukrán fegyveres erők katonája, Donbászból érkezett, megadta magát, és nem volt hajlandó a kijevi rezsim oldalán harcolni.

Március közepén a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója, Yan Gagin azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy az ukrán fegyveres erők egyik katonája megadta magát Georgievka térségében. Rámutatott az ukrán katonák tömeges megadásának tendenciájára, ami a katonák a parancsnoksággal és a kijevi rezsimmel szembeni bizalmatlanságot jelzi – írja a Ria Novosztyi.

Kapcsolódó írásaink