Külföld

Oroszország elítélte Izraelt az iráni konzulátus elleni légicsapásért

A támadásban a jelentések szerint meghalt több iráni diplomata

Oroszország elítélte Izraelt a hétfő esti légicsapás után, amely lerombolta az iráni konzulátust Damaszkuszban – írja az oroszhirek.hu.

Oroszország elítélte Izraelt az iráni konzulátus elleni légicsapásért
A hétfő esti légicsapás következtében összedőlt épület romjai Damaszkuszban 2024. április 1-jén
Fotó: AFP/Louai Beshara

A támadásban a jelentések szerint meghalt több iráni diplomata, valamint az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hét tisztje, köztük két tábornok – Mohammad Reza Zahedi és Mohammad Hadi Haji Rahimi. Teherán bosszút esküdött halálukért – írja az oroszhirek.hu.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményben közölte, hogy Moszkva elfogadhatatlannak tart minden olyan támadást, amely a diplomáciai és konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezmények által védett diplomáciai képviseletek ellen irányul. Megjegyezte, hogy a lakónegyedben található épület bombázása nagy kockázatot jelent a szíriai civilek számára.

„Szükségesnek tartjuk, hogy a nemzetközi közösség minden felelős tagja világosan kinyilvánítsa álláspontját, és jogi értékelését adja ennek az akciónak” – áll a nyilatkozatban. Figyelmeztetett, hogy Izrael jelentős regionális eszkalációt válthat ki a Szíriában és a térség más országaiban végrehajtott támadásaival.

Izrael nem kommentálta a csapást, ami a szokásos gyakorlata az ilyen műveleteknél. Izraeli tisztviselők korábban elismerték, hogy Iránhoz kötődő erőket vesznek célba Szíriában, az évek során több tucat ilyen támadást tulajdonítottak a zsidó államnak.

A Fehér Ház nem kommentálta azonnal az incidenst. Karine Jean-Pierre sajtótitkár hétfőn azt mondta, hogy Washington „vizsgálja az ügyet”.

Az Axios által idézett nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, hogy az USA „nem vett részt a csapásban, és nem tudtunk róla előre”. Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta a hírportálnak, hogy Washington „ezt közvetlenül közölte Iránnal”.

Izrael percekkel a csapás előtt értesítette kulcsfontosságú szövetségesét, amikor vadászgépei már a levegőben voltak – áll az Axios cikkében. Az izraeliek állítólag azt mondták, hogy meg akarják ölni Zahedi tábornokot, de nem árultak el részleteket a műveletről, például arról, hogy hol tartózkodik az iráni konzulátuson.

Zahedi tábornok a Kudsz Erők, az IRGC külföldi földön végrehajtott műveletekért felelős egységének magas rangú parancsnoka volt, Rahimi tábornok pedig a helyettese. Ugyanennek a hadosztálynak volt a parancsnoka Kászem Szolejmáni iráni tábornok, akit 2020 januárjában iraki látogatása során egy amerikai dróncsapás során meggyilkoltak.

Kapcsolódó írásaink

Az EU elítélte az izraeli légi csapást

ĀA hétfő esti légitámadásban több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás is életét vesztette