Külföld

Videón keresztül egyeztettek a Rafah elleni támadásról

A Gázai övezet déli részén fekvő városban tervezett Hamász elleni offenzíva miatt az Egyesült Államok hetek óta fenntartásait hangoztatja

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével videókapcsolaton keresztül tárgyaltak hétfőn amerikai és izraeli illetékesek a Rafah városában tervezett izraeli katonai műveletről.

Videón keresztül egyeztettek a Rafah elleni támadásról
Füstfelhők gomolyognak az izraeli bombázás után Rafah felett a Gázai övezet déli részén (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Said Khatib

A Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tárgyalás az egy héttel korábban izraeli részről lemondott egyeztetés megkezdése videótárgyalás formájában. Karine Jean-Pierre elmondta, hogy gyorsan akartak előre lépni, ezért nem történt személyes találkozó.

Illetékesek hétfőn arról is beszámoltak, hogy a Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által vezetett egyeztetésre építve szakértői szinten személyes találkozó is következik.

A fehér házi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok korábban jelezte, alternatív megoldásokat javasol az izraeli átfogó katonai művelet helyett. Az amerikai adminisztráció tagjai többször megismételték, hogy izraeli akciót nem támogatnak a több mint 1 millió civillel zsúfolt városban, amíg nem áll rendelkezésre hiteles és végrehajtható terv a polgári lakosság védelmére.

Az izraeli kormány a hadművelet tervét március közepén jóváhagyta, de azt egyelőre nem indította el.

Kapcsolódó írásaink