Külföld

Izrael be fogja tiltani az Al Jazeera televíziót

Az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot az új törvénnyel kapcsolatban

Az izraeli kormány be fogja tiltani az Al Jazeera televíziót – közölte Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn, miután a katari székhelyű pánarab csatornát a Hamász szócsövének minősítette. A nyilatkozatot csaknem hat hónappal Izrael gázai háborúja után született – írja az oroszhirek.hu.

Izrael be fogja tiltani az  Al Jazeera televíziót
Netanjahu: Izrael be fogja tiltani az Al-Dzsazíra televíziót
Fotó: AFP/Pool/Abir Sultan

Hétfőn a Knesszet elfogadott egy ideiglenes törvényt, amely lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy betiltson egy külföldi csatornát és bezárassa irodáit, ha úgy ítéli meg, hogy az veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Netanjahu, aki sérvműtétből lábadozik, azt mondta, hogy a törvényt az Al Jazeera ellen kívánja alkalmazni – írja az oroszhirek.hu.

„Az Al Jazeera ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és izraeli katonák ellen uszított. Itt az ideje, hogy eltávolítsuk országunkból a Hamász szócsövét” – írta Netanjahu hétfőn az X-en (korábban Twitter).

„Az Al Jazeera nevű terrorista csatorna többé nem fog sugározni Izraelből. Az új törvénynek megfelelően azonnal cselekedni fogok, hogy leállítsam a csatorna tevékenységét.”

Shlomo Karhi kommunikációs miniszter azt mondta, hogy a csatornát „az elkövetkező napokban” blokkolni fogják, hozzátéve, hogy „a Hamász szócsöveinek nem lesz szólásszabadsága” – írja a Times of Israel. A jogszabály 2024. július 31-ig, vagy a Hamász elleni háború „jelentős katonai akcióinak” végéig marad érvényben – közölte a Knesszet.

Az Al Jazeera közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy „felelősnek tartja az izraeli miniszterelnököt alkalmazottainak és hálózatának telephelyeinek biztonságáért szerte a világon, az ő uszítása és a hamis vádaskodás után. A csatorna közölte, hogy „az ilyen rágalmazó vádak nem fognak eltántorítani minket attól, hogy folytassuk bátor és professzionális tudósításainkat”, és jogi lépésekkel fenyegetett.

Néhány izraeli törvényhozó ellenezte a törvényt. Mansour Abbas MK azzal érvelt, hogy az Al Jazeerának engedélyezni kell a sugárzást, mert „platformot ad az izraeli felszólalóknak, még a katonai szóvivőknek is”.

Az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot az új törvénnyel kapcsolatban. „Hiszünk a sajtószabadságban (…), és ez magában foglalja azokat is, akik a gázai konfliktusról tudósítanak. Tehát úgy gondoljuk, hogy ez a munka fontos” – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak.

Az Al Jazeera tudósítóját, Shireen Abu Akleh-t egy ciszjordániai izraeli rajtaütésről szóló tudósítás közben ölték meg 2022-ben. Decemberben Samer Abudaqa, a csatorna egyik operatőre az IDF gázai hadművelete során halt meg. Az Al Jazeera mindkét halálesetért az izraeli hadsereget tette felelőssé.

Izrael azután üzent hadat a Hamásznak, hogy a palesztin fegyveresek október 7-én meglepetésszerű, határokon átnyúló támadást hajtottak végre, mintegy 1100 embert megöltek és több mint 200 túszt ejtettek. A novemberi egyhetes tűzszünet során több tucatnyi foglyot engedtek szabadon fogolycsere útján.

A Hamász vezette gázai egészségügyi szolgálat szerint október 7-e óta több mint 30 000 palesztin halt meg az izraeli támadásokban.

Kapcsolódó írásaink