Külföld

A palesztinok áprilisban szavaznának a teljes jogú ENSZ-tagságról

Egy entitás az ENSZ teljes jogú tagjává válásához az ENSZ BT jóváhagyásán felül, ahol öt ország – köztük az Egyesült Államok vétóval bír – a 193 tagú ENSZ-közgyűlés kétharmadának támogatására van szükség

A Palesztin Hatóság áprilisban akar szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a teljes jogú világszervezeti tagságról – közölte hétfőn a palesztin ENSZ-nagykövet.

A palesztinok áprilisban szavaznának a teljes jogú ENSZ-tagságról
A palesztinok áprilisban akarnak szavazást a teljes jogú ENSZ-tagságról – Ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Rijád Manszúr elmondta: céljuk, hogy az ENSZ BT április 18-i közel-keleti kérdésekkel foglalkozó miniszteri szintű ülésén hozzon döntést a kérdésről, bár a szavazást egyelőre még nem tűzték ki. Felidézte: a jelenleg állandó megfigyelői státusszal rendelkező palesztinok teljes körű ENSZ-tagságára vonatkozó 2011-es kérvény továbbra is függőben van, mert a világszervezet 15 tagú vezető testülete eddig nem hozott formális döntést.

Az ENSZ BT egyik bizottsága 2011-ben hetekig vizsgálta a Palesztin Hatóság kérvényét, de nem jutott egyöntetű döntésre, így a tanács nem is szavazott a palesztin tagság javaslásáról szóló határozatról. Az ENSZ-közgyűlés 2012-ben megfigyelő státuszt biztosított a palesztinoknak a világszervezetben.

Kapcsolódó írásaink