Külföld

Az európai polgárok ellenzik az EU migrációs politikáját

A terrorizmus és más bűncselekmények növekvő száma, valamint az illegális migrációhoz kötődő egyéb negatív társadalmi hatások miatt az európai emberek ellenzik azt a migrációs politikát, amelyet az Európai Unió (EU) az elmúlt nyolc évben folytatott – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában szombaton.

Az európai polgárok ellenzik az EU migrációs politikáját
Menekültek érkeznek az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjébe
Fotó: AFP/Zakaria Abdelkafi

Bakondi György úgy fogalmazott: amit az EU eddig tett és most tesz, az nincs összhangban az európai emberek érdekeivel.

Kifejtette, hogy gyors ütemben kezdődött meg a migrációs paktum végrehajtási rendeleteinek a kidolgozása. Az EU azt szeretné, ha a külső határok térségében minél előbb megépülnének a migránsközpontok és a tagállamok ütemtervet állítanának össze a paktum végrehajtásáról – mondta Bakondi György. Kiemelte, hogy az EU külön apparátust akar létrehozni, amely ellenőrizné a végrehajtást a tagállamokban.

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta az unióról: „folytatja azt a politikai megközelítést, hogy ő megmondja, mit kell csinálni, és aki nem csinálja, azt megbírságolja, kontrollálja és rendszeresen politikai támadások kereszttüzébe helyezi”.

Azt is mondta: a „szaporodó negatív jelenségek” miatt fontos lenne, hogy az európai parlamenti (EP) választások változást hozzanak. Úgy fogalmazott, hogy a jelenleginél jobb helyzetbe kellene kerülniük a nemzeti-konzervatív-keresztény erőknek, amelyek az illegális migrációt más módon közelítik meg, mint a balliberális politikai erők.

Arra is felhívta a figyelmet: számos törekvés volt arra, hogy az EU a kisebb tagállamok nemzeti érdekeit figyelmen kívül hagyja. Azt akarják, hogy „amit a többségi, nagy országok egymás között eldöntenek, az azonnal hatályba léphessen” – mondta. Példaként említett olyan kérdéseket, mint a külpolitika, az orosz–ukrán háborús helyzet és az illegális migráció.

A magyar határon stabil a helyzet, köszönhetően a határőrizetnek és az együttműködésnek a szerb rendőrséggel – hangsúlyozta. Elmondta, hogy idén összesen 720 határsértőt és 18 embercsempészt fogtak el.

Kiemelte: a szilárd külső határőrizet és a menekültkérelmeknek az EU határain kívüli elbírálása vezethet a magyar emberek és Európa biztonságához.

Kapcsolódó írásaink