Külföld

Zelenszkij a republikánusoknál lobbizott a fegyverszállításokért

Mike Johnson republikánus házelnök hónapok óta tartja függőben azt a törvényjavaslatot, amely 60 milliárd dolláros katonai és pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, emlékeztet a Mandiner.hu.

Zelenszkij a republikánusoknál lobbizott a fegyverszállításokért
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Ozan Kose

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Mike Johnsonnal, az amerikai képviselőház republikánus elnökével, hangsúlyozva a Kijevnek szánt új katonai segélycsomag gyors elfogadásának fontosságát – olvasható a Reuters hasábjain. Mike Johnson republikánus házelnök hónapok óta tartja függőben azt a törvényjavaslatot, amely 60 milliárd dolláros katonai és pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának.

„Az Ukrajnának nyújtott amerikai segély gyors elfogadása a kongresszusban létfontosságú. Tudomásul vesszük, hogy a képviselőházban eltérő nézetek vannak arról, hogyan tovább, de a legfontosabb, hogy az Ukrajnának nyújtandó segély kérdése továbbra is egységesítő tényező maradjon” – mondta Zelenszkij az X-en.

Az ukrán csapatok a harctéren hátramaradtak, mivel a tüzérségi utánpótlásban hiány mutatkozik és a kongresszusban elakadt az amerikai támogatás, az Európai Unió pedig nem szállította időben a korábban ígért lőszert.

Zelenszkij nyilatkozatában elmondta, hogy tájékoztatta Johnsont a harctéri helyzetről, és beszélt „az orosz légi terror drámai fokozódásáról” is.

Az ukrán hadsereg később közölte, hogy legfőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij beszélt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Charles Brownnal a harctéri kérdésekről.

Kapcsolódó írásaink