Külföld

A moszkvai terrortámadás újabb gyanúsítottai előzetes letartóztatását rendelték el

Peszkov megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni küzdelem folyamatos, hosszú távú munka, és teljes körű nemzetközi együttműködést igényel

További három gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a Crocus City Hall elleni terrortámadás ügyében hétfőn az illetékes orosz bíróság a Nyomozó Bizottság (SZK) kezdeményezésére.

A moszkvai terrortámadás újabb gyanúsítottai előzetes letartóztatását rendelték el
Amincson Iszlomov előzetes letartóztatásban várja meghallgatását a moszkvai Baszmannij kerületi bíróságon 2024. március 25-én. Iszlomovot azzal gyanúsítják, hogy részt vett a 137 halálos áldozatot követelő, Moszkva külvárosában található koncertterem elleni terrortámadásban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalt magára
Fotó: AFP/Tatyana Makeyeva

A három gyanúsított Iszlomov Amincson Iszroilovics, Iszlomov Dilovar Iszroilovics és Iszlomov Iszroil Ibragimovics. A RIA Novosztyi hírügynökség a közös vezetéknév és apai nevek alapján arra a következtetésre jutott, hogy egy tádzsik apáról és két fiáról van szó, és úgy tudják, hogy a két fiú honosított orosz állampolgár. A három közül kettő ellen már megtörtént a vádemelés is, míg egy harmadik továbbra is csak gyanúsítotti státuszban van.

A 2024. március 24-én készült képmontázson (az óramutató járásával megegyező irányban felülről balra) Rachabalizoda Saidakrami, Dalerdjon (Dalerdzhon) Barotovich Mirzoyev, Muhammadsobir Fayzov és Shamsidin Fariduni, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a moszkvai koncertterem elleni, legalább 143 ember halálát okozó támadásban, az Iszlám Állam dzsihadista csoport által magára vállalt leghalálosabb európai támadásban. A vádlottak a moszkvai Basmanny kerületi bíróságon 2024. március 24-ről 25-re virradó éjszaka előzetes letartóztatási meghallgatásukra vártak. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat a nyomozás idejére
A képmontázson (az óramutató járásával megegyező irányban felülről balra) Rachabalizoda Saidakrami, Dalerdjon (Dalerdzhon) Barotovich Mirzoyev, Muhammadsobir Fayzov és Shamsidin Fariduni, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a moszkvai koncertterem elleni, legalább 143 ember halálát okozó támadásban, az Iszlám Állam dzsihadista csoport által magára vállalt leghalálosabb európai támadásban. A vádlottak a moszkvai Basmanny kerületi bíróságon 2024. március 24-ről 25-re virradó éjszaka meghallgatásukra vártak. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat a nyomozás idejére
Fotó: AFP/Tatyana Makeyeva, Olga Maltseva

A Moszkva melletti Krasznogorszkban található Crocus City Hall kulturális és üzletközpont koncerttermének épületébe péntek este négy fegyveres tört be, nyitott tüzet az emberekre, és kezdett el gyújtogatni. A terrortámadásban és annak következtében 137 ember, közülük három gyermek életét vesztette, és 182-en megsérültek.

A terrortámadás elkövetésével meggyanúsított, tádzsik állampolgárságú Dalerzson Mirzojevet, Szaidakrami Racsabalizodot, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Faizovot szombat reggel elfogták a brjanszki régióban, amint gépkocsival az ukrán határ felé tartottak. Egy moszkvai bíróság hétfőre virradóra május 22-ig előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap közölte, hogy az ügyben összesen 11 embert vettek őrizetbe, és kilátásba helyezte, hogy a tömeggyilkosság összes elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni a büntetését. A négy végrehajtó Ukrajnába akart menekülni – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak hangsúlyozta, hogy a nyomozás még nem fejeződött be, ezért a hatóságok egyelőre nem állítanak semmit a feltételezett tettesek kapcsolatairól, így arról sem, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez tartoznak-e. Elzárkózott attól, hogy az elnöki adminisztráció nevében kommentálja a történteket, és azt javasolta a sajtónak, hogy a nyomozó hatóságok tájékoztatására támaszkodjanak. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy bántalmazták-e a láthatóan több külső sérülést elszenvedő gyanúsítottakat.

Az estleges nemzetközi összefogással kapcsolatban közölte, hogy az orosz hatóságok önállóan nyomoznak, és hogy jelenleg nincsen szó semmilyen összefogásról. Elmondta, hogy több külföldi vezető kifejezte ez iránti készségét részvétnyilvánítása alkalmával során.

Peszkov megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni küzdelem folyamatos, hosszú távú munka, és teljeskörű nemzetközi együttműködést igényel, de ilyen most „a maximálisan kiélezett konfrontációs helyzet miatt” egyáltalán nem létezik.

Azzal kapcsolatban, hogy érkezett-e a terrortámadásra való figyelmeztetés, kijelentette, hogy (a külföldi partnerek) „hírszerzési adatokat soha nem adnak át a Kremlnek”, és hogy az ilyen jelzések, egyebek között az Egyesült Államokból, „csak a hírszerző szolgálatok csatornáin keresztül érkeznek”, és miután kényes információról van szó, nem szokták közzétenni őket.

Az állítólagos amerikai figyelmeztetéssel kapcsolatban Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet vasárnap az orosz médiának kijelentette, hogy hozzá ilyen sem a Fehér Háztól, sem az amerikai külügyminisztériumtól nem érkezett.

Peszkov hétfőn arról is beszélt, hogy a Kreml nem vesz részt abban a vitában, amely a terrortámadás miatt a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatban kibontakozott. Arra kérte a sajtót, hogy figyelmeztesse az állampolgárokat: a Telegram közösségi médiában tömegesen jelennek meg terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó ajánlatokat. Az egyik elkövető ugyanis elfogásakor azt vallotta, hogy így bérelték fel a mészárlásra, mintegy kétmillió forintnak megfelelő összegért.

A szóvivő hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megerősítsék a bevásárlóközpontok biztonságát.

A moszkvai Pirogov Nemzeti Orvosi és Sebészeti Központ konzultációs és diagnosztikai központból hétfőn 900 embert – pácienseket és a személyzet tagjait – evakuáltak bombafenyegetés miatt. Hasonló okból kimenekítették a közönséget a Mozaika bevásárlóközpontból is az orosz főváros délkeleti részén.

Az orosz központi bank hétfőn azt javasolta a pénzintézeteknek, hogy töröljék a terrortámadások áldozatainak esetleges hiteltartozását. Ezt egyébként több orosz bank már előbb megtette.

A tádzsik elnök szégyenletes terrorcselekménynek nevezte a történteket

A péntek este négy fegyveres által végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorhálózat jelentkezett, és a gyanúsítottak jelentős része tádzsik állampolgár.

Emomali Rahmon tádzsik államfő hétfői beszédében felszólította hazája lakóit, hogy szenteljenek több figyelmet a gyermekek nevelésére annak érdekében, hogy elejét vegyék a hasonló cselekedetek elkövetésének, valamint a tádzsik nép jó hírneve beszennyezésének.

„A Moszkva melletti szégyenletes és szörnyű történések újfent arra intenek minket, különösen pedig a szülőket, hogy fordítsanak még komolyabb figyelmet a gyermekek nevelésére” - hangsúlyozta Rahmon a perzsa újév ünnepségének dusanbei megnyitóján.

Úgy fogalmazott: „meg kell óvni a fiatalokat és gyerekeket attól, hogy (...) destruktív csoportok, illetve mozgalmak befolyása alá kerülhessenek”.

Felidézte: március 9-én országa felekezeti vezetőivel és aktivistáival tartott megbeszélésén már szóvá tette, hogy az utóbbi időben megnőtt az olyan terrorcselekmények száma külföldön, amelyeket tádzsik állampolgárok követtek el. Kiemelte, hogy az ilyen - a fiatalok tapasztalatlanságát és naivitását kihasználó, „érdekelt csoportok és bizonyos államok hírszerzési szolgálatok” által előkészített - cselekmények ártanak Tádzsikisztán nemzetközi megítélésének. Hangsúlyozta azt is, hogy a dusanbei vezetés „ismeri a nemzet ellenségeinek valódi céljait”, és minden szükséges lépést megtesz ezekkel szemben.

Kapcsolódó írásaink