Külföld

Bejelentette lemondását Haiti miniszterelnöke

A haiti közösségi médiában közzétett videókon az látszik, hogy a bejelentés hírére utcai ünnepségek kezdődtek, az emberek táncoltak és tűzijáték is volt

Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy lemond betöltött tisztségeiről, amint az átmeneti tanács és ideiglenes utódját kinevezik.

Bejelentette lemondását Haiti miniszterelnöke
Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke
Fotó: AFP/Valerie Baeriswyl

Az ideiglenesen a köztársasági elnöki posztot is betöltő Henry jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik, ahol nemzetközi támogatást igyekezett szerezni kormánya válságtervéhez.

Az országban a káosz a miniszterelnök elutazása után vált kritikussá, a fegyveres bandák el akarják érni a kormány lemondását, ezért a nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartásával akadályozzák, hogy a kormányfő visszatérjen az országba külföldi körútjáról. A kormány március 3-án szükségállapotot hirdetett.

„Az általam vezetett kormány azonnal le fog mondani, amint feláll egy átmeneti tanács. Arra kérem az ország minden lakosát, hogy maradjon nyugodt és tegyen meg mindent a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállításáért” – közölte Henry videoüzenetben.

A haiti közösségi médiában közzétett videókon az látszik, hogy a bejelentés hírére utcai ünnepségek kezdődtek, az emberek táncoltak és tűzijáték is volt.

A 74 éves orvos végzettségű Henry Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása óta tölti be az ügyvivő miniszterelnök és az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget is az országban.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, Henry szabadon mozoghat Puerto Ricóban, és bárhová elutazhat, de Haiti biztonsági helyzetén javítani kell, hogy nyugodtan térhessen vissza az országba. A tisztviselő szerint a lemondásról pénteken döntöttek.

Henry helyére elnöki tanácsot állítanak, amely két megfigyelő és hét szavazati joggal rendelkező tagból áll majd, akinek a tagjaik között lesznek a magánszektorból, társadalmi szervezetektől érkezők és egy vallási vezető.

A tanács arra kap felhatalmazást, hogy gyorsan nevezze ki az új ideiglenes miniszterelnököt, aki nem lehet olyan személy, aki indulna a következő választáson.

Haiti 2023 eleje óta nem rendelkezik választott képviselőkkel, az országban pedig 2016 óta nem voltak választások.

A regionális vezetők hétfőn a közeli Jamaicában találkoztak, hogy megvitassák Haiti politikai átmenetének lebonyolítását, melyet az Egyesült Államok már korábban sürgetett, mivel fegyveres csoportok próbálták megdönteni a jelenlegi kormányt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a tanács feladata lesz a haitin élők „azonnali szükségleteinek” biztosítása, lehetővé téve a biztonsági egységek bevetését és a szabad választásokhoz szükséges biztonsági feltételek megteremtését.

A többszörösen természeti katasztrófa sújtotta Haitin Moise meggyilkolása után szabadult el a pokol. Az országnak azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudnak kinevezni bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az állam mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapózott a törvénytelenség és az erőszak.

Az ügyvivő miniszterelnök lemondásával párhuzamosan formálódik egy nemzetközi katonai támogatás, melyet még Henry kérvényezett, hogy segítsenek az ország rendfenntartó szerveinek a bandák elleni harcban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) úgy véli, hogy a haiti bandák nagy fegyverarzenálra tettek szert, melyek főként az Egyesült Államokból származnak. Az ENSZ becslései szerint már 362 ezer ember kényszerült otthona elhagyására – több mint a felük gyermek – és több ezer embert öltek már meg a fegyveres konfliktusok során.

A biztonsági helyzetre való tekintettel az Európai Unió a teljes diplomáciai személyzetet kivonta Haitiről hétfőn.

Kapcsolódó írásaink