Külföld

Lépcsőn is jelezhet a csöndes gyilkos

Bármiféle egészségügyi problémára igaz: ha időben észlelik, akkor még jó eséllyel fel lehet lépni a károkozás ellen. Randall Zusman kardiológus most egy érdekes figyelmeztető jelet ajánl a figyelmünkbe.

Lépcsőn is jelezhet a csöndes gyilkos
Jobb megijedni, mint...
Fotó: AFP/IST/Science Photo/Igor Stevanovic

Világszerte súlyos problémákat okoznak a szív- és érrendszeri betegségek – írja cikkében az Egyesült Királyságban megjelenő Express. Mint a cikkben olvasható, az az egyik vezető halálok, s az összes végzet mintegy negyedéért felelős. A lap idézi Randall Zusmant, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusát, aki megosztott egy szokatlan jelenséget, amelyet (esetleg) magunkon észlelve érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

E jel a lépcsőzés közben tapasztalható váratlan, megmagyarázhatatlan légszomj – amely, mondjuk, nem tíz-tizenöt, hanem már kettő-öt lépcső után is nyomasztóan jelentkezik a páciensnél – magyarázta a szakértő. Ez a gond elsősorban azokat sújthatja, akik amúgy is valamiféle veszélynek vannak kitéve, akár úgy is, hogy nem értesültek még róla. Azaz cukorbetegek, elhízottak, esetleg mozgásszegény életmódot folytatnak – tette hozzá Randall Zusman.

Kapcsolódó írásaink