Külföld

Donald Tusk: Lengyelország importtilalmat vezethet be az orosz agrártermékekre

Felidézte: a lett parlament múlt héten első európai uniós államként embargót vetett ki orosz mezőgazdasági termékekre

Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését – jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.

Donald Tusk: Lengyelország importtilalmat vezethet be az orosz agrártermékekre
Donald Tusk: Lengyelország importtilalmat vezethet be az orosz agrártermékekre
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A lengyel kormányfő felidézte: a lett parlament múlt héten első európai uniós államként embargót vetett ki orosz mezőgazdasági termékekre.

„Sürgősen tanulmányozni fogjuk azt a döntést” – jelezte Donald Tusk, hozzátéve: nem zárja ki, hogy Lengyelország hasonló lépést tesz.

A lengyel kormányfő szerint az élelmiszer- és gabonatöbblet, valamint az egyenlőtlen piaci versenyhelyzet problémája nemcsak az Ukrajnából érkező behozatallal függ össze, hanem a piacot az Oroszországból és Fehéroroszországból beáramló termékek is destabilizálják.

Meg kell tenni „minden lehetséges lépést”, hogy az európai intézmények „jobb és a tagállamok számára biztonságosabb” szabályozást fogadjanak el a keleti irányból érkező agrárimport esetében - húzta alá.

Evika Silina arról biztosította a lengyel kormányfőt, hogy amennyiben Lengyelország a keleti határon túlról származó mezőgazdasági termékek embargójával összefüggő lépéseket tesz, azt Lettország támogatni fogja.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint tavaly az előző évihez képest jelentősen, 72 milliárd zlotyról (6600 milliárd forint) 11,3 milliárd zlotyra (1000 milliárd forint) csökkent az Oroszországból származó lengyelországi behozatal teljes volumene. A csökkenés többek között az üzemanyagimport teljes leállításával függ össze. Valamelyest megnőtt viszont a növényi termékek behozatala, amely 459 millió zlotyról (41,9 milliárd forint) 486 millió zlotyra (44,3 milliárd forint) emelkedett.

Tusk nyilatkozatában Vlagyimir Putyin csütörtöki évértékelő beszédére is kitért. Úgy vélte: komolyan kell venni az orosz elnök szavait Oroszország fegyverkezéséről. Oroszország új fegyverkezési versenyt kényszerít rá a világra, ezért Európának „fel kell ébrednie”, és olyan döntést hoznia, amely ellensúlyozná az orosz katonai képességeket – szorgalmazta a lengyel kormányfő.

Kapcsolódó írásaink