Külföld

Julija Navalnaja: Putyinnak felelnie kell Navalnij haláláért

Közölte: Navalnij felismerte, ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újító gondolatokra van szükség

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek felelnie kell Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért és mindazért, amit Oroszországgal, valamint egy szomszédos békés országgal tett – jelentette ki Julija Navalnaja, a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki politikus özvegye Strasbourgban szerdán.

Julija Navalnaja: Putyinnak felelnie kell Navalnij haláláért
Julija Navalnaja: Putyinnak felelnie kell Navalnij haláláért
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Tobias Hase

Julija Navalnaja beszédében kijelentette: férje, Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, ami megmutatta, hogy Putyin elnök bármire képes, tárgyalni nem lehet vele.

Közölte: Navalnij felismerte, ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újító gondolatokra van szükség. További szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsnek elvei, erkölcsei, szabályai - mondta.

„Nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel” - fogalmazott.

Navalnaja azt mondta, a rendőrség megzavarhatja férje péntek délután esedékes temetését. „Még nem tudom, hogy békés lesz-e, vagy a rendőrség letartóztatja azokat, akik eljöttek elbúcsúzni a férjemtől” - fogalmazott.

Elmondta továbbá, Navalnijt három évig kínozták, egy apró börtöncellában éheztették, elzárták a külvilágtól, és megtagadták a tőle a látogatásokat, a telefonhívásokat, végül azt is, hogy leveleket kapjon. „És aztán megölték. Majd még ezután is bántalmazták a testét” - tette hozzá.

Szavai szerint Putyin szervezett bűnözői csoportot vezet, amelynek tagjai, noha csak bábok, embereket gyilkolnak. A nemzetközi közösségnek harcolnia kell e bűnszervezet ellen a szervezett bűnözés elleni harc, nem pedig a politika eszközeivel - jelentette ki. Nem diplomácia üzeneteket kell küldeni, hanem a „pénzügyi machinációkat” kell felszámolni. Nem aggodalomnak kell hangot adni, hanem az orosz rezsimet támogató nyugati jogászokat és pénzügyi szakembereket kell célba venni, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénzek elrejtésében - mondta. Ebben számíthatnak arra a többmillió oroszra, akik Putyin ellen, a háború ellen, és az orosz elnök képviselte gonosz ellen vannak - emelte ki.

A gonosz elesik és eljön a csodálatos jövő - zárta beszédét Julija Navalnaja.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Kapcsolódó írásaink