Külföld

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani az ország munkaerőhiányát

A vendégmunkások enyhíthetik a hiányt egyes ágazatokban, de a nyelvi korlátok miatt nem tudnak minden szektorban dolgozni

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt – olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani az ország munkaerőhiányát
A hollandiai Kafra lakótelep, amely 800 vendégmunkás számára biztosít szállást
Fotó: ANP via AFP/ANP MAG/Rob Engelaar

A holland gazdasági és klímaügyi minisztérium részeként működő intézet elemzése szerint a vendégmunkások enyhíthetik a hiányt egyes ágazatokban, de a nyelvi korlátok miatt nem tudnak minden szektorban dolgozni. Ha egyre több migráns munkavállaló érkezik Hollandiába, az azt is jelenti, hogy többen költenek pénzt, ami növeli az áruk és szolgáltatások iránti keresletet, így még több munkavállalóra lesz szükség – állapította meg a CPB.

Hollandia munkaerőpiacán évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső. A munkaerőhiány szinte minden iparágat érint. „Ez számos vállalatra és szervezetre nézve következményekkel jár, és megnehezíti a társadalmi kihívások megvalósítását olyan területeken, mint a lakhatás, az egészségügy, az oktatás és az energetikai átállás” – közölte az intézet.

A CPB igazgatója, Pieter Hasekamp szerint a munkavállalók átképzése, a külföldről történő munkaerőtoborzás, a részmunkaidőről teljes munkaidőre való átállás, valamint a munkanélküliek ösztönzése a munkába állásra nem életképes megoldások. Hangsúlyozta, hogy az államnak kell ezen a területen beavatkoznia.

„A kormány úgy csökkentheti a munkaerő iránti keresletet, hogy világos döntéseket hoz a társadalmi kihívások kezelésében és a kiadások növekedésének korlátozásában” – jelentette ki.

Véleménye szerint kormánynak javítania kellene a foglalkoztatási feltételeket a munkaerőhiánnyal küzdő kulcsfontosságú ágazatokban, például az egészségügyben vagy az oktatásban, hogy vonzóbbá tegye őket más szektorokhoz képest. Hozzátette, hogy az alacsonyabb kormányzati kiadások kevesebb keresletet jelentenek az áruk és szolgáltatások iránt. Ez lehűti a gazdaságot, és több ember áll majd rendelkezésre más ágazatok számára. Emellett, a kormánynak egyszerűsítenie kellene törvényeit és rendeleteit, így kevesebb munkavállalóra lesz szükség az olyan kormányzati szolgáltatói szektorokban, mint például az adóhatóság – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink