Külföld

A Nemzetközi Büntetőbíróság 52 millió eurós kártérítést ítélt meg Dominic Ongwen ugandai hadúr áldozatainak

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 52 millió eurós kártérítést állapított meg Dominic Ongwen ugandai hadúr mintegy 50 ezer áldozata részére – jelentette be a rekordösszegű jóvátételt a hágai székhelyű testület szerdán.

A Nemzetközi Büntetőbíróság 52 millió eurós kártérítést ítélt meg Dominic Ongwen ugandai hadúr áldozatainak
Dominic Ongwen (szemben ül) ugandai hadúr fellebbezésének elbírálása előtt Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Ongwent háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben találták bűnösnek, többek között rabszolgasorba taszításban, gyilkosságban, csonkításban és fosztogatásban. A férfit 25 év börtönbüntetésre ítélték. Ongwen az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű terrorista csoport egyik vezetője volt
Fotó: AFP/ANP/ANP Mag/Sem van der Wal

Dominic Ongwen ugandai hadúr, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű gerillacsoport egyik alvezérét 2021-ben ítélte az ICC 25 éves szabadságvesztésre gyilkosságok és nemi erőszak, kínzás és fosztogatás miatt. Eredetileg életfogytiglani börtönbüntetés várt volna rá, azonban a bíróság szerint enyhítő körülménynek számított az, hogy Ongwent gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta a LRA.

A testület úgy ítélte meg, hogy Ongwennek nincsenek anyagi forrásai ahhoz, hogy a kártérítést ki tudja fizetni, így a bírák azt javasolták, hogy az ICC áldozatok számára létrehozott pénzügyi alapját használják fel a kifizetésekhez.

A jóvátétel „szimbolikus” egyéni kártérítés formájában történik, az áldozatok fejenként 750 eurót kapnak, továbbá rehabilitációs programokat, emlékhelyek létrehozását fedezik a megítélt összegből.

A bírák figyelmeztettek, hogy az áldozatok nem számíthatnak arra, hogy a kifizetéseket a jóvátételi határozatot követően azonnal megkapják, mivel az áldozatok számára létrehozott alap – amely teljes mértékben önkéntes adományokra támaszkodik – 2023 végén kevesebb, mint 20 millió euróval rendelkezett, és ennek nagy részét már más kárpótlási ügyekben hasznosítják.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át félelemben tartotta az LRA, amelynek tagjai – Ongwen vezetésével – gyerekeket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és szexuális rabszolgaként tartottak fogva, gyakran megcsonkítva őket. A mozgalmat irányító Joseph Kony ellen is vádat emelt a hágai bíróság, de őt egyelőre nem sikerült kézre keríteni.

Kapcsolódó írásaink