Külföld

Tüntető gazdák szállták meg a párizsi mezőgazdasági vásárt

Nem sokkal Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a mezőgazdasági vásárnak otthont adó párizsi kiállítási központot.

Tüntető gazdák szállták meg a párizsi mezőgazdasági vásárt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Antoine Mermet

A Macron elnök lemondását követelő több száz tüntetőt több tucatnyi rendőr próbálta megfékezni. A Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója összecsapásokról számolt be, és megfigyelése szerint legalább egy őrizetbe vétel is történt.

Macron bírálta a gazdák akcióját. "Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy szétveritek a bódékat. Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy ellehetetlenítitek a vásárt, és bizonyos értelemben félelmet keltetek a családokban" - nyilatkozta.

A hivatalos megnyitóra csak azután került sor, hogy az elnök egy különteremben hosszasan tárgyalt a gazdákat képviselő három legfontosabb szakszervezet vezetőivel; majd az ünnepélyesre tervezett megnyitó pillanatában "Macron, mondj le!", "Macron takarodj", illetve trágár bekiabálásokkal próbálták őt megzavarni a tüntetők.

A megnyitó után az elnök a vásárt bejárva további beszélgetéseket folytatott a kiállítókkal, majd egy 45 perces nyilvános, rögtönzött fórum végén azt mondta, "a veszekedés helyett párbeszédet kell folytatni, a francia vidék pedig erős marad, és nem igaz, hogy a csőd felé tartana".

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokról kiszivárgó hírek szerint Macron ígéretet tett arra, hogy árszabályozással csökkentenék a gazdák anyagi terheit; nyilvántartás készülne a sürgős anyagi segítségre szoruló gazdaságokról, valamint törvénybe foglalnák, hogy a mezőgazdaság és a hazai élelmezés fenntartása elsődleges nemzeti érdek.

A további részletes kifejtést igénylő ígéretek árszabályozásra vonatkozó részét "első hallásra forradalminak tűnő előrelépésként" értékelte a francia gazdaszövetség szóvivője, Laurence Marandola.

Számos más európai országhoz, köztük Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta tiltakoznak a gazdák a magas költségek, a bürokrácia, a környezetvédelmi előírások és az olcsó import ellen; a francia autópályákat a gazdák blokádját követően február elsején nyitották meg újra.

A legnagyobb francia agrárrendezvényként számon tartott, kilenc napig tartó párizsi mezőgazdasági vásáron mintegy hatszázezer látogatóra számítanak a rendezők.

Kapcsolódó írásaink