Külföld

Ismét beleszálltak az ukránok a lengyel gazdákba

Podoljak szerint a lengyel gazdák azért tüntetnek, hogy megalázzák az ukránokat

A lengyel gazdák többek között azért tüntetnek az ukrán határon, hogy megalázzák az ukránokat – jelentette ki Mihail Podoljak, Vlagyimir Zelenszkij hivatalvezető tanácsadója a TSN tévécsatorna adásában, amit a RIA Novosztyi szemlézett.

Ismét beleszálltak az ukránok a lengyel gazdákba
Mihail Podoljak
Fotó: AFP/Genya Savilov

„A lengyel gazdák, nyilván felismerve, hogy Ukrajna rendkívül nehéz helyzetben van... úgy döntöttek: Üssük meg a legfájdalmasabb pontot, menjünk az ukrán határra és alázzuk meg az ukránokat” – fogalmazott.

Podoljak azzal vádolta a lengyeleket, hogy nem tekintik „méltó ügynek” az Oroszországgal való szembeszállást, és csak arra gondolnak, hogyan szerezzenek jövedelmet, hogy „családjuk jól éljen”, nem gondolva az ukránokra.

Mint ismert, a lengyel gazdák kedden újabb tiltakozó akciókat tartottak. Teljesen lezárták az ellenőrző pontokat az ukrán határon, valamint a közlekedési csomópontokat és az átrakodó vasútállomások és tengeri kikötők bekötőútjait.

Szerdán Volodimir Zelenszkij felszólította Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, hogy február 24-ig fáradjon az ukrán–lengyel határra a közlekedési blokád felszámolása érdekében, és kijelentette, hogy az ukrán kabinettel együtt maga is kész oda utazni.

A lengyel–ukrán kapcsolatokat jelentősen megterheli az uniós gabonabehozatali engedmény, amelyet Kijevnek adtak. Szlovákia, Magyarország és Lengyelország ennek ellenállt, mire Ukrajna panaszt nyújtott be a WTO-hoz.

Kapcsolódó írásaink