Külföld

Biden rokona elnöki kegyelmet kapott

Érdekes részlet derült ki az amerikai elnök felmenőiről

A The Washington Post arról ír, hogy az amerikai polgárháború alatt maga Abraham Lincoln adott elnöki kegyelmet Joe Biden ükapjának, Moses J. Robinette-nek – írta meg a Mandiner.

Biden rokona elnöki kegyelmet kapott
Joe Biden, amerikai elnök
Fotó: AFP/Roberto Schmidt

Egy történész több dokumentumot is talált a levéltárban, amelyek mindezt alátámasztják. Robinette állatorvosként szolgált az északi seregben, amikor 1864-ben egy katonai táborban összeveszett egy kocsismesterrel: Biden üköregapja mondott róla valamit az egyik szakácsnőnek, majd összeszólalkoztak és egymásnak estek.

Biden ükapja kést rántott, megvágta Alexandert, a vád emberölési kísérlet volt ellene. Két év kényszermunkára ítélték egy Florida melletti szigeten, ám három tiszt kegyelemért folyamodott Abraham Lincolnhoz, mondván túl szigorú volt az ítélet, a kocsis sokkal nagyobb volt, mint Robinette, aki végül is csak egy levélbontó kést használt.

Lincoln végül hivatalosan is megkegyelmezett Robinette-nek. A férfi visszatért Marylandbe, írják, hogy folytassa a földművelést. Gyászjelentésében az áll, hogy művelt volt és igazi úriember.

Joe Biden apja amúgy 12 évvel Robinette halála után született.

Az elnöki kegyelem az ország születése óta része a vezető jogköreinek.

Donald Trump 237 embernek adott kegyelmet, Joe Biden jelenleg 14-nél tart, ha nem számítjuk azt a 6500-at, akik marihuána birtoklásáért kerültek börtönbe.

Kapcsolódó írásaink