Külföld

Hollandiában az ombudsman vizsgálatot indít a terrorgyanús személyek titkos listájával kapcsolatban

Reinier van Zutphen holland nemzeti ombudsman hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen módon kezeli a terrorgyanús személyek titkos listáját.

Hollandiában az ombudsman vizsgálatot indít a terrorgyanús személyek titkos listájával kapcsolatban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jaafar Ashtiyeh

Az ombudsman amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy a polgárok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a nevük szerepel a listán, nem tudják, hogyan kerültek a listára, és azt sem, hová fordulhatnak ezzel kapcsolatos kérdéseikkel. Közölte, hogy egyesek akkor tudják meg, hogy regisztrálták őket, amikor nem engedélyezik belépésüket egy idegen országba, vagy például külföldön őrizetbe veszik őket. Hozzátette: a listán szereplőket hivatalosan „szélsőséges nézetekkel” vagy „terrorista szimpátiával” rendelkezőként tartják nyilván, márpedig ez komoly következményekkel járhat az életvitelükre nézve.

Az ombudsman azt vizsgálja, hogy a kormány megfelelően kezeli-e ezeket az adatokat, ugyanis ha egy személyről szóló információ a külföldi hatóságokkal való adatmegosztás során bekerül más rendszerekbe, még a kormány számára is bonyolult eltávolítani.

Minden érintettnek „állampolgárként feltételeznie kell, hogy a kormány gondosan kezeli az adatait. Különösen akkor, ha az illető maga sincs tisztában azzal, hogy adatait megosztják. A listán szereplő személyeknek is tudniuk kell arról, hogy szerepelnek a nyilvántartásban, és a hatóságoknak intézkedniük kell hiba esetén. Ennek pedig az a feltétele, hogy az érintetteknek tudniuk kell, kihez fordulhatnak segítségért” – hívta fel a figyelmet Reinier van Zutphen.

Kapcsolódó írásaink