Külföld

Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből Irán az iszlám forradalom 45. évfordulóján

Izrael kizárását követelte az iráni elnök az ENSZ-ből vasárnap, miközben a közel-keleti országban gyűlésekkel ünnepelték az iszlám forradalom 45. évfordulóját.

Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből Irán az iszlám forradalom 45. évfordulóján
Ebrahim Raiszi iráni elnök
Fotó: AFP/Iranian Presidency

Ebrahim Raiszi iráni elnök Teheránban az ünnepnapon tartott gyűlésen, több ezer ember előtt Izraelre utalva kijelentette: „Javasoljuk a cionista entitás kizárását az ENSZ-ből”. Szavainak alátámasztására hozzátette: „ami ma Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény, és ennek a bűnöző rezsimnek a támogatói az Egyesült Államok és egyes nyugati országok”.

Egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin övezetben folytatott hadműveleteivel „megsértett, számos, a nemzetközi szervezetek keretében kötött nyilatkozatot, határozatot és megállapodást”.

Irán a Nyugaton is terrorszervezetnek minősített Hamász palesztin szervezet egyik legfőbb támogatója abban a fegyveres konfliktusban, amelyet az iszlamista szervezet október 7-én indított el egy példátlan támadással Dél-Izraelben, és amelynek több mint 1160 halálos áldozata volt a hivatalos izraeli adatok szerint.

Megtorlásul Izrael a Hamász „megsemmisítését” ígérte, amelyet szintén terrorszervezetnek tekint. Az izraeli hadsereg offenzívát indított, amelynek során több mint 28 ezer ember halt meg Gázában – közölte a palesztin területen 2007 óta hatalmon lévő iszlamista mozgalom egészségügyi minisztériuma.

A teheráni Azadi (Szabadság) téren vasárnap összegyűlt emberek egy része a legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh, az iszlám köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatolláh portréit emelték magasba, valamint a népszerű Kászim Szulejmáni tábornokét, akit az amerikai hadsereg 2020 januárjában Bagdadban egy rajtaütés során megölt.

Jelszavaik között szerepeltek a „Le az Egyesült Államokkal!”, „Le Izraellel!” és „Le az Egyesült Királysággal!” is, 1979 óta az iszlám köztársaság ezeket fő ellenfeleinek tekinti.

Raiszi szerint „a Nyugat katonai konfliktusokkal, gazdasági blokáddal és szankciókkal próbálja elérni, hogy Irán ne védje tovább Palesztinát és az iszlám forradalom eszméit”. Sikertelenül – tette hozzá.

A nyugati országok egyebek között azzal vádolják Iránt, hogy az ukrajnai háború kezdete óta drónokat szállít Oroszországnak – amit Teherán tagad –, és rakétákat az általa támogatott közel-keleti fegyveres csoportoknak, így a jemeni húszi lázadóknak.

Kapcsolódó írásaink