Külföld

Tüntetés a római magyar nagykövetségnél

Rendőrök szorították vissza a Magyarországon letartóztatott, szélsőbaloldali aktivista szabadon engedéséért tüntetőket

A diplomáciai képviselet épületének védelmét az olasz hatóságok biztosították. A nagykövetséghez vezető utcákat lezárták, ami megakadályozta a képviselet megközelítését – értesült az MTI helyszíni tudósítója. Csaknem száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket.

Tüntetés a római magyar nagykövetségnél
Az ominózus gazdagréti támadás
Fotó: Police.hu

A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. Újabb palesztinbarát menetet tartottak, amelyet október óta minden szombaton megismételnek. Ez alkalommal azonban a tüntetés a Magyarországon fogvatartott olasz nő szabadon engedését is követelte.

„Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!” – írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták: „Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!”

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta.

Milánó központjában a Sentinelle (Őrök) elnevezésű mozgalom mintegy száz tagja tartott állótüntetést a Magyarországon fogva tartott nő szabadulása érdekében.

A megmozdulás egyik szervezője, Luca Paladino, a Polgári Paktum politikai csoport tartományi képviselője úgy nyilatkozott, „nem lehet azzal hitegetni, hogy Magyarországon a börtönök borzalmasak, itt, Olaszországban pedig wellnessközpontok. Nem így van. A börtönhelyzet Olaszországban borzalmas, (...) és ha felemeljük a szavunkat Magyarország esetében, nem szabad elfelejtenünk, hogy az olaszországi börtönhelyzet szégyenletes.”

Az olasz szélsőbaloldali aktivista letartóztatásának első évfordulóján több olasz városban rendeznek találkozókat, felvonulásokat. A nő egyik olasz védőügyvédje a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik milánói pártirodája vendége lesz szombat este a párt helyi politikusaival. A PD egyik római szárnya felvetette, hogy a Magyarországon fogva tartott nőt jelöljék az Európai Parlamenti választásokon, esetleges megválasztásával ugyanis immunitást nyerhetne.

A Rivolta (Lázadás) nevű, szélsőbaloldali ifjúsági csoport tagjai pénteken két órán át elfoglalták Velencében a magyar tiszteletbeli konzulátus irodáit, majd az utcán folytatták a tiltakozást.

Kapcsolódó írásaink