Külföld

Megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások

Az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt próbál megegyezésre jutni

Átmenetileg megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások, miután Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) nevű párt vezetője kedden este kivonult a négypárti egyeztetésről – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

Megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások
Geert Wilders (PVV) a képviselőházban beszél a sajtónak egy nappal az első megalakulási kísérlet kudarca után
Fotó: ANP VIA AFP/ANP MAG/Remko De Waal

A beszámoló szerint Pieter Omtzigt azért hagyta ott az új holland kormány megalakításáról folyó tárgyalásokat, mert véleménye szerint a legfőbb akadályt jelentő, a kormány pénzügyi helyzetének kezelésével kapcsolatos, az államháztartás helyzetét érintő nézeteltérések feloldhatatlanok.

A NOS holland közszolgálati műsorszolgáltató internetes oldalán a pártvezető közlésére hivatkozva azt írta: az NSC nyitva tartja ugyan annak lehetőségét, hogy kisebbségi kabinetet vagy más típusú formációt támogasson a képviselőházban, egyelőre azonban kizárja a többségi kabinetről szóló tárgyalások folytatását.

A párt nem akar üres ígéreteket tenni a polgároknak – mondta Omtzigt, majd hozzátette: a tárgyaló felek „pénzügyi várakozásai eltérőek a következő évekre nézve”. Az NSC nem tehet ígéretet a választóknak, miközben előre tudja, hogy azok megvalósíthatatlanok. Az építész nem építhet homokra – tette hozzá.

A november 22-én tartott előrehozott hollandiai választásokon győztes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében „hihetetlenül kiábrándítónak” nevezte Pieter Omtzigt döntését. Azt írta, a tárgyalófeleknek el kell kötelezniük magukat amellett, hogy együtt jussanak megoldásra.

Ronald Plasterk korábbi belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetője szerda estére újra összehívta a tárgyalófeleket, azonban Pieter Omtzigt és pártja visszautasította a meghívást – jelentette a NOS közszolgálati műsorszolgáltató.

Az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt, az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) próbál megegyezésre jutni. A holland törvények nem szabnak időhatárt kormányalakításra. A holland kormányt ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

Kapcsolódó írásaink