Külföld

Az amerikaiak nem értesítették az iraki kormányt a katonai válaszcsapást megelőzően

Az amerikai hadsereg pénteken Irakban és Szíriában összesen 85 célpont ellen hajtott végre megtorló légicsapásokat iszlamista fegyveres csoportok létesítményei ellen

Az Egyesült Államok nem tájékoztatta előzetesen az iraki kormányt az iraki területen pénteken végrehajtott válaszcsapásokról – közölte az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn.

Az amerikaiak nem értesítették az iraki kormányt a katonai válaszcsapást megelőzően
A pusztítás nyomai, miután az amerikai harci gépek légicsapást mértek Hashd al-Shaabi főhadiszállására az iraki Anbar városában, 2024. február 3-án
Fotó: AFP/Anadolu/H/Hashd al-Shaabi Media Office

Vedant Patel a légicsapások részleteire vonatkozó kérdésre válaszul úgy fogalmazott, hogy „nem volt előzetes tájékoztatás”. Hozzátette, közvetlenül azt követően értesítették az irakiakat, hogy a katonai akció megtörtént. A szóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy „Irak, mint minden ország a térségben, megértette, hogy válasz következik az katonáink halálát követően”.

Részletek említése nélkül megerősítette az elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan hétvégi nyilatkozatát, miszerint további intézkedések is lesznek, és a légicsapás mindössze a kezdet volt.

Pat Ryder, a védelmi minisztérium szóvivője hétfőn nem válaszolt az iraki kormány tájékoztatására vonatkozó kérdésre, és csak annyit mondott, hogy Irak „értékes partner”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken a légicsapásokat követően ugyanakkor még arról számolt be, hogy az Egyesült Államok „értesítette az iraki kormányt a légicsapásokat megelőzően”.

John Biden amerikai elnök vasárnap újságírói kérdésre igennel válaszolt arra, hogy a légicsapások hatékonyak-e abban, hogy elrettentsék a további akcióktól az iráni Forradalmi Gárda – külföldi különleges műveletekkel megbízott – Kudsz elitalakulatát és a vele kapcsolatban álló fegyveres csoportokat.

Különböző fegyveresek ugyanakkor szombaton, vasárnap és hétfőn is hajtottak végre támadásokat Szíria területén olyan katonai létesítmények ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Az egyik fegyveres incidensben, egy dróntámadásban vasárnap este legkevesebb hat kurd katona vesztette életét Szíriában egy katonai kiképző központban. Hétfőn szintén Szíriában rakétát lőttek ki egy katonai támogató létesítményre, ahol amerikai katonák tartózkodtak, de a támadásban senki nem sebesült meg, és károk sem keletkeztek.

Kapcsolódó írásaink