Külföld

Romániában a tüntetések beszüntetéséről állapodott meg a miniszerelnök a gazdák és fuvarozók küldöttségével

Romániában Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken újabb tárgyalási fordulóra hívta s Bukarest város határában, Afumatinál több mint három hete demonstráló gazdák és fuvarozók küldöttségét, a találkozó végén pedig a kormány sajtóirodája bejelentette: megállapodtak a tiltakozó megmozdulások azonnali beszüntetéséről.

Romániában a tüntetések beszüntetéséről állapodott meg a miniszerelnök a gazdák és fuvarozók küldöttségével
Marcel Ciolacu román miniszterelnök
Fotó: AFP/Hans Lucas/Union Europeenne

Az Agerpres hírügynökség által idézett megállapodás szerint a felek eldöntötték, hogy tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére. A testületben részt vesznek az egyes szaktárcák által kijelölt államtitkárok, valamint a gazdák és fuvarozók képviselői is. A tüntetők által felvetett, egyetlen ágazatot érintő kérdésekben az illetékes minisztérium közvetlenül tárgyal a szociális partnerekkel.

A megállapodást aláírta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a miniszterelnöki iroda vezetője, Mihai Ghigiu is. A tárcaközi bizottság létrehozásáról szóló kormányfői döntés hétfőn jelenik meg a hivatalos közlönyben. A megállapodás alapján a gazdák és fuvarozók beszüntetik a tiltakozó megmozdulásokat mind a fővárosban, mind az ország többi részén – olvasható a kormányközleményben.

A Realitatea hírtelevízió beszámolója szerint a Bukarest körgyűrűje mellett, Afumati községben tüntető gazdák megerősítették, hogy a kormányfővel folytatott megbeszélésen elhangzott ígéretekre alapozva felhagynak a tiltakozásokkal. Danut Andrus, a tüntetők szószólója azonban hozzátette, hogy a demonstrációk végleges beszüntetésének feltétele az ígéretek teljesítése, ellenkező esetben a gazdák és fuvarozók ismét utcára vonulnak.

Kapcsolódó írásaink