Külföld

Egy darabka Ukrajnáért kivezetné Romániát a NATO-ból az AUR

Románia NATO-tagsága feláldozható Ukrajna területe egy részének annektálása érdekében. Ezt Claudiu Târziu, a Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) párt Országos Tanácsának vezetője jelentette ki a Jászvásáron tett látogatása során tartott beszédében – írja a Newsweek. Az AUR a közvélemény-kutatások szerint Románia második legnépszerűbb pártja.

Egy darabka Ukrajnáért kivezetné Romániát a NATO-ból az AUR
Claudiu Tarziu már dörzsöli a kezét
Fotó: AFP/Patricia de Melo Moreira

Az AUR nemzeti tanácsának vezetője, Claudiu Târziu diadalmas beszédet mondott Jászvásáron, amelyben kijelentette, hogy kész feláldozni Románia NATO-tagságát Ukrajna területeinek annektálásáért – írta a lap, amelynek szerzője a NATO keleti szárnyának meggyengülésétől tart.

Hozzátette: Târziu már a háború kezdetekor azt mondta, hogy kész „kezet fogni az oroszokkal”.

„Úgy vélem, szükség van a Románia és Oroszország közötti kapcsolatok feloldására, elismerem a Románia és Oroszország közötti jó együttműködés szükségességét, kész vagyok ebben a tekintetben vállat vonni, de csak azután, hogy Oroszország bebizonyítja, hogy ő is akarja mindezt...” – fogalmazott a politikus.

Az AUR hivatalos álláspontja az – hangsúlyozza a cikk –, hogy a NATO, amelyhez Románia nagy erőfeszítések árán csatlakozott, csak egyike a „birodalmaknak”, amelyek Nagy-Románia megvalósításának útjában állnak.

Kapcsolódó írásaink