Külföld

CNN: Kulcsfontosságú lesz a magyar és az ukrán külügyminiszteri csúcs

Orbán Viktor miniszterelnök hátráltatta Kijev csatlakozási tárgyalásait az EU-val, fékezte a segélymegállapodásokat, és kétségbe vonta, hogy Ukrajna képes legyőzni Oroszországot. Ezért különös figyelem kíséri a magyar–ukrán külügyminiszterek hétfői találkozóját – írta vasárnapi elemzésében a CNN.

CNN: Kulcsfontosságú lesz a magyar és az ukrán külügyminiszteri csúcs
Dmitro Kuleba hétfőn találkozik Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Handou/Ukranian Foreign Ministry

A cikkben arról nem esik szó, hogy Szijjártó Pétert halálosan megfenyegették, Magyarországot viszont a nyugati szövetségi rendszer gyenge láncszemének nevezik. Kitérnek Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin feltételezett szoros viszonyára, és arra is, hogy jogállamisági aggályokra hivatkozva Brüsszel nem fizette ki a Magyarországnak járó pénzeket.

A CNN-nek nyilatkozó névtelen diplomaták egy része optimista, van, aki szerint a magyar kormánynak „minden a show-ról szól” és végül „többnyire beadják a derekukat”. A tisztviselők többsége azonban attól tart, hogy „Magyarország legutóbbi obstrukciói csak ízelítőt adnak abból, ami jön”, és felkészültek a további „Orbán-hisztire”, amelyek lelassítják az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást.

„Orbán pontosan tudja, hogy milyen értékes a támogatása a Nyugat számára... Politikailag logikus, hogy Orbán addig üljön szigorúan, ameddig csak lehet, hiszen a történelem megtanította neki, hogy így lehet engedményeket kicsikarni... És ahogy a helyzet egyre kétségbeejtőbbé és instabilabbá válik, Orbánnak egyre több lehetősége lesz arra, hogy bajt okozzon – és nagyobb politikai jutalmat szerezzen” – állapította meg keserűen a CNN lényegében azért kárhoztatva a magyar miniszterelnököt, mert más uniós vagy NATO-vezetőkkel ellentétben nem bólogató János módjára viselkedik, és próbál előnyös alkukat kötni Magyarország érdekében.

Kapcsolódó írásaink