Külföld

Ankara és Teherán, feszült viszonyuk ellenére, együtt figyelmeztet

Recep Tayyip Erdogan török elnök és iráni hivatali partnere, Ebrahim Raiszi szerdán Ankarában tartott találkozóján óva intett a gázai övezeti háború kiszélesedésétől.

Ankara és Teherán, feszült viszonyuk ellenére, együtt figyelmeztet
Tovább folytatódtak az izraeli légicsapások Rafahban, Gáza déli részén (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Abed Rahim Khatib

„Egyetértettünk abban, hogy fontos elkerülni olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik a békét és stabilitást régiónkban” – hangsúlyozta Erdogan a török fővárosban tartott találkozón. Ez volt Raiszi első ankarai útja 2021-es hivatalba lépése óta.

A török elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy kettejük között egyetértés volt abban is, hogy az erőszakot meg kell fékezni a Gázai övezetben ezen felül pedig fokozni kell a terrorizmus elleni küzdelmet.

Raiszi ugyanakkor felszólította Törökországot, hogy szakítsa meg kereskedelmi kapcsolatait Izraellel. Úgy fogalmazott, ez hatásos lehet abban, hogy „a cionista rezsimet rákényszerítse arra, hogy véget vessen a rémtetteknek”.

Mindemellett Teherán és Ankara között feszült a viszony, így például, egyéb ellentétek mellett, a szíriai polgárháborúban szembenálló feleket támogatnak.

A gázai övezeti háború kitörése tovább bonyolította a két szomszédos állam viszonyát.

Irán számít a Hamász terrorszervezet egyik legnagyobb támogatójának. Törökország pedig ugyan felszabadítási mozgalomként tekint a palesztin szélsőséges szervezetre, a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő október 7-i támadást követően azonban elismerte Izrael önvédelemhez való jogát, és továbbra is kereskedelmi kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

A nap folyamán az iráni elnök hivatala közölte, Irán és Törökország célul tűzte ki, hogy kétoldalú kereskedelmük forgalmát évi 30 milliárd dollárra (10 602 milliárd forintra) növeljék.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint Raiszit magas rangú politikai és gazdasági küldöttség kísérte első török útjára.

Kapcsolódó írásaink