Külföld

A kétállami megoldás létrejöttével Rijád elismerné Izraelt

Izraelt a régióban elsőként Egyiptom ismerte el 1979-ben

Szaúd-Arábia kormánya elismerheti Izrael államát, ha egy széles körű politikai megállapodás részeként döntés születik egy palesztin állam létrejöttéről – jelentette ki a királyság külügyminisztere, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd kedden a davosi Világgazdasági Fórumon.

A kétállami megoldás létrejöttével Rijád elismerné Izraelt
Feiszal bin Farhán Ál Szaúd: A kétállami megoldás létrejöttével Rijád elismerné Izraelt
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

„Egyetértünk abban, hogy a térség békéje magában foglalja a békét Izrael számára is, de ez csak a palesztinok békéjén keresztül, egy palesztin állam létrejöttével valósulhat meg” – fogalmazott.

A szaúdi diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy Rijád az amerikai kormánnyal együttműködve dolgozik az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldásában rejlő, regionális béke elérésén, „amely a gázai konfliktus szempontjából még inkább időszerű”.

Izraelt a régióban elsőként Egyiptom ismerte el 1979-ben, majd Jordánia 1994-ben. Ezt követően 2020-ban Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó is diplomáciai kapcsolatokat létesített vele.

A zsidó állam és Szaúd-Arábia közeledése azonban „befagyott” a Hamász szélsőséges palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása miatt, majd az ezt követő izraeli megtorlás miatt a Hamász ellenőrizte Gázai övezet ellen.

Kapcsolódó írásaink