Külföld

A német kancellár önmérsékletre szólította fel a tüntető gazdákat

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára

Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat.

A német kancellár önmérsékletre szólította fel a tüntető gazdákat
Olaf Scholz német kancellár önmérsékletre szólította fel a tüntető gazdákat
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Carsten Koall

„Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog” – figyelmeztetett szombaton közzétett videóüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe az akcióhét csúcspontjára.

„Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek” – érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

A szövetségi kormány a dízelüzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánják meghozni az intézkedést.

A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy továbbenyhítse a már módosított terveket.

Kapcsolódó írásaink