Külföld

Nyomozás indult az olasz kulturális államtitkár ellen egy illegálisan beszerzett festmény kiállítása miatt

Vittorio Sgarbi minden lopással kapcsolatos gyanúsítást visszautasít

Nyomozás indult az olasz kulturális minisztérium államtitkára, Vittorio Sgarbi ellen azzal a gyanúval, hogy egy törvénytelenül beszerzett festményt mutatott be saját tulajdonaként egy kiállításon – jelentette be szerdán a közép-olaszországi Macereta ügyészsége.

Nyomozás indult az olasz kulturális államtitkár ellen egy illegálisan beszerzett festmény kiállítása miatt
Vittorio Sgarbi olasz kulturális államtitkár
Fotó: AFP/NurPhoto/Domenico Cippitelli

A nyomozás a Rai televízió egy decemberi riportja alapján kezdődött: ebben beszámoltak egy 2021-es kiállításról, amelyen Sgarbi tulajdonaként mutatták be Rutilio Manetti 17. századi olasz festőművész Szent Péter elfogatása című, vászonra készült festményét, amely csaknem teljes azonosságot mutatott egy magánkastélyból 2013-ban ellopott másik festménnyel.

A hatóságok gyanúja szerint a kiállított festmény illegális beszerzését úgy próbálták elleplezni, hogy a kiállítása előtt módosítottak rajta.

A kép tulajdonosa a festmény eltűnését azonnal jelentette a rendőrségnek, kiemelve, hogy azt az eredeti keretéből kivágva tulajdonították el. Hozzátette, hogy a festmény eltűnése előtt néhány héttel az a férfi jelentkezett nála a kép megvásárlásának szándékával, akit később az államtitkár barátjaként azonosított a nyomozás. Az is kiderült, hogy a férfi még ugyanabban az évben egy tépett állapotú vászonképet mutatott be egy restaurátornak. A restaurátor a Rainak nyilatkozva megerősítette, hogy felismerte benne a Szent Péter elfogatását, amelyet később a 2021-es kiállításon is bemutattak. Közlése szerint a kiállított és a kastélyból ellopott festmény között annyi a különbség, hogy a kiállított kép bal felső sarkában megjelent gyertya az eredetin nem volt rajta; tehát azért került oda, mert a tolvaj ezzel a ráfestéssel kívánta „eredetiként” feltüntetni az ellopott festményt.

A jelenleg 71 éves, az államtitkári kinevezése előtt történészként és művészeti íróként ismertté vált és a tévészereplésekben rutinos Vittorio Sgarbi minden lopással kapcsolatos gyanúsítást visszautasítva azt állítja, hogy a festményt az édesanyja által 2000-ben vásárolt villában találta, amely egykor egy nemesi család tulajdona volt. A Rete 4 magántelevíziónak adott nyilatkozatában pedig azt mondta, rejtély helyett csupán arról van szó, hogy a 2013-ben ellopott „gyertyás festmény” nem más, mint az ő tulajdonába került eredeti kép egy rossz másolata.

Az államtitkár ellen két további vizsgálat is folyamatban van: azzal gyanúsítják, hogy az olasz kormány alkalmazottai számára tiltott módon, több konferencián is pénzért vásárolta meg a részvételi lehetőséget, illetve azzal, hogy értékesítési céllal próbált külföldre csempészni egy 17. századi francia festményt.

Az olasz ellenzék az államtitkár lemondását követeli. Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter a Rainak adott kedd esti nyilatkozatában egyelőre védelmébe vette az államtitkárt, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig még nem reagált az ügyre.

Kapcsolódó írásaink