Külföld

Szaúd-Arábia csatlakozott a BRICS-országcsoporthoz

A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán ál Szaúd herceg szerint a BRICS-csoport előnyös és fontos csatorna a gazdasági együttműködés megerősítéséhez

Szaúd-Arábia hivatalosan is csatlakozott a BRICS-országok csoportjához – jelentette a szaúdi állami televízió kedden.

Szaúd-Arábia csatlakozott a BRICS-országcsoporthoz
Hat ország: Argentína, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást a BRICS augusztusi johannesburgi csúcstalálkozóján, hogy 2024. január 1-jével csatlakozzon (képünk illusztráció)
Fotó: STR / AFP

A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán ál Szaúd herceg szerint a BRICS-csoport előnyös és fontos csatorna a gazdasági együttműködés megerősítéséhez.

A miniszter még tavaly augusztusban jelentette ki, hogy a királyság a tervezett január 1-jei csatlakozási dátum előtt áttanulmányozza a részleteket, hogy a megfelelő döntést hozhassa meg. Szaúd-Arábia belépését az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai feszültség, valamint Kína királyságon belüli befolyásának erősödése kíséri.

Szaúd-Arábia továbbra is erős kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, ugyanakkor igyekszik a saját útját járni abbéli aggodalmában, hogy Washington a korábbiakhoz képest kevésbé elkötelezett a Perzsa-öböl biztonsága iránt.

Kína, Szaúd-Arábia legnagyobb olajvásárlója, új tagok felvételére szólította föl a BRICS-országokat, hogy ellensúllyá válhassanak a Nyugattal szemben.

Hat ország: Argentína, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást a BRICS augusztusi johannesburgi csúcstalálkozóján, hogy 2024. január 1-jével csatlakozzon a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoporthoz. Argentína még a múlt év novemberében jelezte, hogy nem csatlakozik a BRICS-csoporthoz.

Kapcsolódó írásaink