Külföld

Elítélték a béke Nobel-díjas Muhammad Junuszt Bangladesben

Hat hónap börtönbüntetésre ítélt egy dakkai bíróság hétfőn négy embert Bangladesben, köztük Muhammad Junuszt, aki 2006-ban béke Nobel-díjat kapott.

Elítélték a béke Nobel-díjas Muhammad Junuszt Bangladesben
A bangladesi béke Nobel-díjas dr. Muhammad Junusz (középen) 2024. január 1-jén a dakai bíróság előtt nyilatkozik a sajtónak, miután elítélték a bangladesi munkaügyi törvények megsértése miatt, amelyet támogatói politikai indíttatásúnak minősítettek
Fotó: AFP/Munir Uz Zaman

A négy emberre ezen felül ötezer bagladesi taka (körülbelül 16 ezer forint) pénzbírságot is kirótt a bíróság. A vád ellenük az volt, hogy megsértették a munkajogi előírásokat a Junusz által alapított Grameen Telecom elnevezésű nonprofit társaság vezetőiként. Vétkesnek találták őket abban, hogy több alkalmazottat a próbaidő letelte után nem állandósítottak.

Egy másik, szabálysértési ügyeket tárgyaló bíróság emellett fejenként 25 ezer taka (csaknem 80 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte őket, ugyanakkor óvadék ellenében szabadlábon maradhatnak. Fellebbezést harminc napon belül nyújthatnak be. Ügyvédjük máris jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Kapcsolódó írásaink