Külföld

Bangladesben tüntetők felgyújtottak egy vonatot, többen meghaltak

A rendőrség egyelőre nem tudja pontosan, hányan utaztak az északi Netrokona felől Dakkába tartó vonaton

Bangladesben kormányellenes tüntetők felgyújtottak kedden egy vonatot, legalább négyen meghaltak – közölte a helyi tűzoltóság.

Bangladesben tüntetők felgyújtottak egy vonatot, többen meghaltak
Bangladesben tüntetők felgyújtottak egy vonatot, többen meghaltak
Fotó: AFP

Sahdzsehán Sikder tűzoltótiszt elmondta, hogy a feldühödött tömegnek három vagont sikerült felgyújtania. Núrul Iszlám Szudzsán vasúti közlekedési miniszter szerint több, a vagonokból menekülni próbáló ember megsérült. A rendőrség egyelőre nem tudja pontosan, hányan utaztak az északi Netrokona felől Dakkába tartó vonaton.

A dél-ázsiai országban hónapok óta zajlanak tüntetések, a tiltakozók azt akarják elérni, hogy a kormány még a januári parlamenti választások előtt lemondjon. A demonstrációk nyomán kialakult összecsapásokban már legalább hatan meghaltak, emellett több tucat buszt és autót felgyújtottak.

Vazed Haszina miniszterelnök – aki immár negyedik egymást követő mandátumáért indulhat – többször leszögezte, hogy nem hajlandó lemondani, és az ország legnagyobb ellenzéki erejének számító Bangladesi Nemzeti Pártot (BNP) okolta a tüntetéseken elkövetett erőszakcselekményekért.

A BNP egésznapos sztrájkra szólított fel.

Emberi jogi szervezetek azzal vádolják a kormányt, hogy megpróbálja elhallgattatni az ellenzéket, kiemelve, hogy a hatóságok több ellenzéki párt tisztségviselőjét és aktivistáját ítélték börtönbüntetésre.

A korábbi bangladesi választások tisztaságát illetően több ország, köztük az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot.

Az országban – a választásokra készülve – december 29-től mozgósítják a hadsereget, a hivatalos indoklása szerint azért, hogy megelőzzék a további erőszakcselekményeket.

Kapcsolódó írásaink