Külföld

Nobel-díjasok álltak ki a meghurcolt társuk mellett

A levelet Barack Obama volt amerikai elnök és Ban Ki Mun egykori ENSZ-főtitkár is aláírta

Több mint 170 prominens nemzetközi politikai vezető és Nobel-díjas kérte újabb nyílt levélben Banglades miniszterelnökét, hogy állítsa le a 2006-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett Muhammad Junusz ellen folyó korrupciós és munkaügyi bírósági eljárásokat.

Nobel-díjasok álltak ki a meghurcolt társuk mellett
Banglades fővárosa, Dakka
Fotó: Ahmed Salahuddin / NurPhoto via AFP

A levélben, amelyet többek között Barack Obama volt amerikai elnök és Ban Ki Mun egykori ENSZ-főtitkár is aláírt, aggasztónak nevezték, hogy a közelmúltban Junusz folyamatos bírósági zaklatás célkeresztjébe került. Hozzátették: bíznak benne, hogy átfogó kivizsgálás után felmentik a korrupciós és munkaügyi vádak alól.

Haszina Vazed válaszában úgy fogalmazott: nyitott arra, hogy szakértőket és jogászokat küldjenek Bangladesbe, mert úgy még több olyan dologra derülhet fény, ami eddig érintetlen maradt.

A nemzetközileg elismert, jelenleg 83 éves Muhammad Junusz 1983-ban alapította meg a szegények bankjaként ismertté vált Grameen Bankot, amely közösségi fejlesztéseket és kisvállalkozásokat támogat. Tevékenysége elismeréseként 2006-ban Nobel-békedíjat kapott.

Egy évvel kitüntetése után került a kormányzat célkeresztjébe, miután bejelentette, pártot alapít, és nyíltan kezdett bírálni politikusokat. Haszina Vazed vérszívónak nevezte Junuszt, aki szerinte bankelnökként erővel és egyéb eszközökkel hajtotta be szegény vidéki nők hiteltartozását.

Azóta több ügyben vádat emeltek ellene, 2011 márciusában a bangladesi kormány – életkorára, valamint jogszabálysértő magatartásra hivatkozva – az általa alapított bank ügyleteinek átvizsgálása után eltávolította a pénzintézet éléről, 2013-ban pedig jogtalan haszonszerzéssel vádolták meg.

Az üzletembernek az elmúlt időszakban több munkaügyi törvénysértés miatt is bíróság elé kellett állnia, legutóbb augusztus 22-én. Ugyancsak augusztusban 18 korábbi alkalmazottja nyújtott be keresetet ellene, mert – állításuk szerint – nem fizette ki a munkabérüket.

Kapcsolódó írásaink