Külföld

Bangladesben 150 textilipari üzemet bezárnak, 11 ezer sztrájkoló munkás ellen eljárás indul

Több mint hetven üzemet kifosztottak vagy megrongáltak a rendőrség szerint

Bangladesben szombaton meghatározatlan időre bezártak százötven ruhagyárat. Az ágazatban fokozódnak a béremeléssel kapcsolatos követelések, folytatódnak az erőszakba torkolló tüntetések, amelyek miatt a rendőrség eljárást indított 11 ezer munkás ellen – közölték a hatóságok.

Bangladesben 150 textilipari üzemet bezárnak, 11 ezer sztrájkoló munkás ellen eljárás indul
Banglades
Fotó: AFP/NurPhoto/Mamunur Rashid

A múlt hónap óta a magasabb béreket követelő textilipari dolgozók erőszakos tüntetései rázták meg a szegény dél-ázsiai országot, ezekben legkevesebb három munkás meghalt, és több mint hetven üzemet kifosztottak vagy megrongáltak a rendőrség szerint.

A textilipari minimálbér-bizottság a héten a havibér 56,25 százalékos emelését javasolta az ágazat négymillió dolgozója számára, 12 500 takára (39 572 forint) növelve a havi járandóságot, amit a szakszervezetek nevetségesnek találtak, és azon nyomban el is utasítottak.

Csütörtökön 15 ezer munkás csapott össze a rendőrökkel egy autópályán, és kifosztották a Tuszuka gyárat és még tucatnyi másik üzemet.

A rendőrség 11 ezer ember ellen indított eljárást a Tuszuka konfekciós ruhagyár elleni garázdaság miatt – közölte Mosarraf Hoszain országos rendőrkapitány.

A nagyobb tüntetések vagy politikai erőszakcselekmények után a bangladesi rendőrség gyakran indít eljárást ezrek ellen, anélkül, hogy megnevezné őket, amivel bírálói szerint az ellenzéket akarja megfélemlíteni.

A béremeléssel kapcsolatos tüntetések komoly fejtörést okoznak az országot 2009 óta vaskézzel irányító Sejk Haszina miniszterelnöknek. Az ébredő ellenzék kétségbe vonja a hatalmát, és januárban választások esedékesek az országban.

A 3500 bangladesi konfekciós ruhagyár az ország évi 55 milliárd dolláros exportjának 85 százalékát adja, és számos világcég, így a Levi's, a Zara és a H&M számára szállít. Az ágazat négymillió dolgozója – többségében nő – közül számosnak katasztrofálisak a munkakörülményei.

Kapcsolódó írásaink