Külföld

Gázában elérték a humanitárius tűréshatárt

Az ENSZ-főtitkár szerint nem maradt biztonságos hely az övezetben

Ismételten humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken, kijelentve egyebek között, hogy a palesztinok lakta térségben humanitárius szempontból elérték a tűréshatárt.

Gázában elérték a humanitárius tűréshatárt
A Gázai övezet határa közelében az izraeli csapatok fáklyája világítja meg az eget, füstje a palesztin enklávé fölött látható
Fotó: AFP/John Macdougall

„Nagyon magas a kockázata, hogy teljességgel összeomlik a humanitárius segélyezés rendszere a Gázai övezetben, ami pusztító következményekkel járna” - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

Guterres felhívta a figyelmet arra is, hogy a civilek számára „nincs semmiféle hatékony védelem” a Gázai övezetben, ahol szerinte nem maradt biztonságos hely.

„Sürgetem a tanácsot, hogy tegyen meg minden erőfeszítést a haladéktalan humanitárius tűzszünet érdekében, a civilek védelme és az életmentő segélyszállítmányok végett” - jelentette ki.

Robert Wood, a vétójoggal rendelkező Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese ugyanakkor elutasított egy esetleges fegyvernyugvást. „Mindez a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét” - mondta.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete pedig arról beszélt, már volt egy tűzszünet, amelyet a radikális iszlamisták október 7-i támadásukkal megsértettek.

„Az irónia abban áll, hogy Izrael és a Gázai övezet lakosainak biztonságát csak akkor lehet elérni, ha a Hamászt elpusztították, egy perccel sem korábban” - hangsúlyozta Erdan. „Így a béke biztosításának igaz útja Izrael küldetésének támogatásán keresztül érhető el és semmiképpen sem tűzszünet iránti felhívásokkal” - tette hozzá.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter pedig Washingtonban újságíróknak nyilatkozva szóvá tette, hogy amennyiben az ENSZ BT kudarcot vall a határozattervezet elfogadásával, „az fel fogja jogosítani Izraelt arra, hogy folytassa a palesztinok elleni népirtást a Gázai övezetben”.

Az ENSZ BT ülését Guterres felhívására hívták össze, a ritkának számító sürgősségi beadványban a főtitkár azt kérte a testülettől, hogy segítsen elhárítani a Gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát. A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja „minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”. Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták.

Guterres lépését követően az Egyesült Arab Emírségek újabb határozattervezetet terjesztett elő, amelyben egyebek között tűzszünetet, a palesztin és izraeli civillakosság védelmét, a túszok haladéktalan és feltétel nélküli elengedését, valamint humanitárius hozzáférést sürgetnek. A voksolást egyelőre elhalasztották. A hasonló javaslatok eddig az Egyesült Államok ellenállásán buktak meg.

Az ENSZ BT-ben azt követően terveznek szavazni, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban találkozik Egyiptom, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia, a Palesztin Hatóság és Törökország külügyminisztereivel.

Kapcsolódó írásaink