Külföld

A Hamász nem egyedül támadta meg Izraelt + VIDEÓ

A BBC kedden közölt egy brit elemzést, amely szerint az október 7-ei Izrael elleni támadás szálai sokkal messzebb nyúlhatnak a Hamásznál, írta meg a Mandiner. Több palesztin fegyveres csoport is részt vehetett a műveletben.

A Hamász nem egyedül támadta meg Izraelt + VIDEÓ
A Gázai övezet határának izraeli oldaláról 2023. október 15-én készült képen füst gomolyog, miután Izrael bombázott egy területet a palesztin enklávé északi részén
Fotó: AFP/Jack Guez

A BBC átfogó vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Hamász együttműködött más palesztin fegyveres csoportokkal az Izrael elleni támadásban. Az öt szervezet tagjai videókkal igazolhatóan részt vettek a támadásban, további három csoport pedig elismerte részvételét.

A vizsgálat rávilágított arra, hogy a Hamász éveken keresztül szervezte a különböző milíciák közötti együttműködést. 2018-ban egyesített parancsnokságot hoztak létre a Gázai övezetben működő fegyveres alakulatok összefogására.

Habár a szervezetek közti ideológiák eltértek, a céljuk azonos volt: el kell pusztítani Izraelt és az összes zsidót – hivatalosan persze a palesztinok felszabadítása volt a meghirdetett cél.

A Hamász és szövetségesei 2020 decemberében közös hadgyakorlatot tartottak, ahol az együttműködés erősítése és az állandó harckészültség kialakítása volt a cél. Legalább tíz szervezet vett részt az első gyakorlaton, majd hasonló események követték egymást az elmúlt három év során. Ez látható az alábbi videójukon:

Objektum doboz

Az izraeli hatóságok a figyelmüket a Gázai övezetre összpontosították, de nem tettek határozott lépéseket a palesztin fegyveres szervezetek megfékezése érdekében, noha azok folyamatosan és nyilvánosan posztoltak kiképzéseikről és hadgyakorlataikról a közösségi médiában.

A BBC megállapította, hogy a Hamász és más palesztin csoportok részletesen és régóta tervezték az október 7-i támadást, és bár a Hamász dolgozta ki a tervet, a szövetséges milíciák a saját módszereiket alkalmazták, hatékonyan elkerülve az izraeli megfigyelő rendszereket.

Az izraeli vezetés nem vette komolyan a figyelmeztető jeleket, és úgy értékelték, hogy a Hamász nem jelent valós veszélyt.

A lap szerint az izraeli hadsereg technológiai gyengesége és könnyű kiismerése meglepte a palesztin támadókat. A palesztinok az összetett lehallgató rendszereket könnyedén elkerülték, futárokat használtak a kommunikációhoz, és hamis információkkal vezették félre az ellenséget.

A BBC által megkérdezett szakértők szerint Izrael előre tudott a palesztin fegyveresek készülődéséről, de helytelen következtetéseket vontak le az információkból. A BBC figyelmeztet arra, hogy a Hamász által létrehozott palesztin katonai koalíció még további problémákat okozhat, különös tekintettel azokra a túszokra, akiket a támadás során ejtettek foglyul. Ugyanis ha nem egy egységes féllel állnak szemben, úgy a tárgyalás is sokkal komplikáltabb lehet. Az érintettek hollétéről nincs pontos információ, ami akadályozhatja a további tűzszüneti megállapodásokat.

Kapcsolódó írásaink