Külföld

Gáza: Tényleges humanitárius tűzszünetre szólított fel az ENSZ-főtitkár

Tényleges humanitárius tűzszünetre szólította fel a feleket a Gázai övezetben António Guterres ENSZ-főtitkár az X-en közzétett szerda éjjeli bejegyzésében – közölte az MTI.

Gáza: Tényleges humanitárius tűzszünetre szólított fel az ENSZ-főtitkár
António Guterres, az ENSZ főtitkára
Fotó: Michele Spatari / AFP

„Tárgyalások folynak a szünet meghosszabbításáról – amit határozottan üdvözlünk –, de valódi humanitárius tűzszünetre van szükség” – közölte az ENSZ-főtitkár. A tűzszünetet pár perccel csütörtök reggeli lejárta előtt egy újabb nappal sikerült meghosszabbítania Izraelnek és a Hamásznak, aminek köszönhetően újabb túszok szabadulhatnak, és további segély érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

„Az elmúlt napokban a megszállt palesztin területeken lévő emberek és Izrael népe végre meglátta a remény és az emberség fényét a nagy sötétségben” – írta Guterres. Elmondása szerint azonban az övezetbe érkező segélyek mértéke továbbra is teljesen elégtelen a több mint kétmillió ember szükségleteinek kielégítésére.

Az ENSZ-főtitkár a civilek, köztük az ENSZ munkatársainak védelmére is felszólította a szemben álló feleket. Korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael újfent elutasította a gázai háború tartós tűzszünetére vonatkozó felhívásokat.

„Bárki, aki támogatja a tűzszünetet, alapvetően a Hamász rémuralmának előretörését támogatja Gázában” – mondta Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet szerdán, aki korábban lemondásra is felszólította már az ENSZ-főtitkárt a gázai konfliktussal kapcsolatos egyik nyilatkozata miatt.

„A Hamász nyilvánosan kijelentette, hogy amíg Izrael meg nem semmisül, újra és újra meg fogja ismételni az október 7-ei terrortámadást. Hogyan reagálnának, és hogyan védenék meg állampolgáraikat egy ilyen egyértelmű fenyegetéstől? Tűzszünettel?” – tette fel a kérdést Erdan az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.

Azt is kijelentette, hogy az erőszak csak akkor érhet véget, ha a Hamász átadja a túszokat és az október 7-i támadás elkövetőit Izraelnek.

Kapcsolódó írásaink