Külföld

Szijjártó Péter: Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének erősítéséhez + VIDEÓ

Kiemelte, hogy a globális biztonság ma van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta

Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének megerősítéséhez, minthogy minél több fegyveres konfliktust sikerül a rendezés irányába vinni, annál kisebb a kockázata a harmadik világháború kitörésének – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Accrában.

Szijjártó Péter: Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének erősítéséhez + VIDEÓ
Szijjártó Péter: Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének erősítéséhez
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján mindenekelőtt kiemelte, hogy a globális biztonság ma van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, ugyanis több mint harminc súlyos fegyveres konfliktus zajlik a világban, miközben a terrorfenyegetettség is minden korábbinál erősebb.

Felszólalásában rámutatott, hogy ez alól Európa sem kivétel, mert noha korábban elképzelhetetlennek tartották ezt a 21. században, háború dúl a kontinensen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Közel-Keleten is.

Illetve figyelmeztetett a Száhel-övezet destabilizációjának veszélyére is, különös tekintettel arra, hogy ennek nyomán újabb tömeges migrációs hullámok indulhatnak Európa felé, ami szavai szerint szintén komoly biztonsági kockázatot jelent.

„Magyarország, Európa, és azt hiszem, az egész nemzetközi közösség központi biztonsági érdeke, hogy a lehető legtöbb fegyveres konfliktusnak sikerüljön véget vetni” – szögezte le.

Objektum doboz

Majd közölte, hogy hazánk minden konfliktus esetében a fegyverszünetet és a közvetlen tárgyalásokat támogatná a szemben álló felek között, hogy biztonságos körülményeket lehessen teremteni a szóban forgó régió lakossága számára.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek nagyobb szerepet kellene vállalnia a béketeremtésben és a békefenntartásban.

Továbbá emlékeztetett rá, hogy a világszervezetet nem a hasonlóan gondolkozó államok csoportjaként hozták létre, hanem leginkább azért, hogy platformként szolgálhasson a párbeszédre akár az egymással ellenséges viszonyban álló felek számára is.

„Mi, magyarok támogatjuk, hogy az ENSZ a szervezet eredeti célját teljesítse be” – fogalmazott.
Aláhúzta, hogy az ENSZ békefenntartói képességének megerősítése nélkül számos fegyveres konfliktus kicsúszhat az ellenőrzés alól, és minél több helyen történik ez meg a világban, annál nagyobb a veszélye a harmadik világháború kirobbanásának.

A miniszter ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy négy ENSZ-békefenntartó misszióban is részt vesznek magyar katonák és rendőrök, és a kormány kész hozzájárulni a világszervezet ezen tevékenységének a kiterjesztéséhez.

Kifejtette: hazánk 110 ezer dollárral támogatja a békefenntartói műveletek által használt technológiák fejlesztését, nehéz légiszállítási kapacitásaival készen áll segíteni a missziók mobilitását, illetve katonai kiképzési programokat hirdet a kéksisakosok számára.

„Magyarország békeszerető ország, a magyar békeszerető nép, így készek vagyunk mindent megtenni az ENSZ békefenntartási kapacitásának erősítése érdekében” – összegzett.

Kapcsolódó írásaink