Külföld

Az UNICEF szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított biztonságos övezetek

Az izraeli hadsereg az elmúlt napokban az egész Gázai övezetre kiterjesztette szárazföldi hadműveleteit

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított „biztonságos övezetek”, amelyeknek az lenne a céljuk, hogy az ott élő civilek menedékre leljenek a harcok elől.

Az UNICEF szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított biztonságos övezetek
A gázai Khan Yunisban történt izraeli támadások miatt palesztinok menekülnek a város déli részén lévő területekre
Fotó: AFP/Anadolu/Mustafa Hassona

James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, aki nemrég több napot töltött a palesztin területen azt mondta: „Ezek az övezetek nem lehetnek sem biztonságosak, sem humanitárius jellegűek, ha egyoldalúan jelölik ki őket.”

A tisztviselő az egyiptomi fővárosból, Kairóból videokapcsolaton keresztül beszélt, és hozzátette, hogy ezek az övezetek „nem tudományosak, nem észszerűek, megvalósításuk nem lehetséges”. „Azt hiszem, a hatóságok tisztában vannak ezzel. Szerintem ez szívtelen és a gázai gyerekek és nők iránti növekvő közönyről tanúskodik” – magyarázta. A helyzetet szívszorítónak és nyugtalanítónak nevezte.

A szóvivő úgy vélekedett, akkor lehet szó biztonságos övezetekről, ha a lakosság számára biztosítani lehet az élelmiszerhez, vízhez, gyógyszerekhez és menedékhez való hozzáférést. Hozzátette, amit a gázai látogatása során látott, az messze nem volt biztonságos övezet. Külön kiemelte az illemhelyek és a higiénia hiányát, mondván, hogy ezeken a helyeken különösen nagy a veszélye a betegségek elterjedésének.

„Izrael a megszálló hatalom, neki kell élelmet, gyógyszert és vizet biztosítania (...) Csak a tűzszünet mentheti meg a gázai gyermekeket” – hangsúlyozta.

Az izraeli hadsereg az elmúlt napokban – csaknem két hónappal a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után indított háború kezdete óta - az egész Gázai övezetre kiterjesztette szárazföldi hadműveleteit.

A Hamász októberi támadásában 1200 ember, főként civilek haltak meg, mintegy 240 embert hurcoltak el, akik közül körülbelül 130 továbbra is az övezetben raboskodhat.

A Hamász egészségügyi minisztériuma hétfői legutóbbi jelentésében azt közölte, hogy 15 899 ember halt meg, 70 százalékuk nő és gyermek, és 42 ezren sebesültek meg a Gázai övezet izraeli bombázásában.

Kapcsolódó írásaink