Külföld

Antiszemitizmusba torkollt egy palesztinpárti tüntetés Philadelphiában

Egy kóser falafelező előtt népirtással vádaskodó antiszemita rigmust skandáltak

A Fehér Ház is elítélte hétfőn, hogy egy philadelphiai kóser étterem előtti antiszemita incidensbe torkollt vasárnap egy palesztinpárti szimpátiatüntetés.

Antiszemitizmusba torkollt egy palesztinpárti tüntetés Philadelphiában
Pennsylvania kormányzója szerint az eset egyértelműen nem békés tiltakozás
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Thomas Hengge

„Ez antiszemitizmus, és semmi nem jogosíthat föl senkit, hogy célba vegyen egy izraeli ételeket kínáló éttermet, csak mert nem ért egyet az izraeli politikával” – mondta a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, hozzátéve, hogy ez világosan felfedte azt a könyörtelen és értelmetlen kettős mércét, amely olyan jellemző az antiszemitizmusra.

Vasárnap délután palesztinbarát tüntetők a kóser falafelező előtt népirtással vádaskodó antiszemita rigmust skandáltak.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója szerint az eset egyértelműen nem békés tiltakozás, hanem égbekiáltó antiszemitizmus.

„Az éttermet azért vették célba, és támadták meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli. Ez a gyűlölet és elvakultság a történelem sötét időszakát idézi” – írta Shapiro az X-en.

Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus miatt az utóbbi időben számos tüntetést tartottak az Egyesült Államokban is, és a háborúval összefüggésben több esetben jelentettek antiszemita és iszlamofób incidenseket és támadásokat egyaránt.

Kapcsolódó írásaink