Külföld

Párizs 2024 – Nincs B tervük a szervezőknek a párizsi megnyitóra

A szombati iszlamista merénylet éppen azon a területen történt, ahol a jövő évi ötkarikás játékok megnyitóját is tervezik

Nincs B terv a jövő évi párizsi olimpia belvárosi megnyitójára – jelentette ki a francia sportminiszter azután, hogy szombaton a Szajna-parton, az Eiffel-torony közelében egy férfi megtámadott három embert, közülük egyet megölt.

Párizs 2024 – Nincs B tervük a szervezőknek a párizsi megnyitóra
Párizs 2024 – A franciák többsége aggódik a biztonság miatt
Fotó: AFP/Alain Jocard

„Nincs B tervünk, egy koncepciónk van, amely több altervet is tartalmaz a változó körülményeknek megfelelően – mondta Amélie Oudéa-Castéra a francia rádióban, majd hozzátette –, megfelelő biztonsági kapacitásunk van a rendezvény biztosítására.”

Jean-François Ricard terrorizmus elleni ügyész vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szombati merénylet után letartóztattak egy 26 éves francia férfit, aki a támadás előtt videóban hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A késelés a francia fővárosban történt, éppen azon a területen, ahol a jövő évi ötkarikás játékok megnyitóját is tervezik.

Európai biztonsági tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy nő az iszlám fegyveresek általi támadások kockázata a palesztin–izraeli konfliktus kirobbanása óta, ezért Franciaországban kiemelt készültség van az ilyen jellegű támadásokat illetően.

A július 26-i megnyitóünnepségen nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajón fognak mintegy tízezer sportolót szállítani a Szajnán, és a kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen.

Kapcsolódó írásaink