Külföld

A Nemzetközi Büntetőbíróság a humanitárius jog betartására szólított fel

Khan a Hamász és minden más terrorszervezet által ejtett túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel

Az izraeli-palesztin konfliktus minden szereplőjének be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) feladata, hogy biztosítsa a törvény védelmét mindenki számára - jelentette ki Karim Khan, a hágai székhelyű bíróság főügyésze vasárnap.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a humanitárius jog betartására szólított fel
Karim Khan a Hamász és minden más terrorszervezet által ejtett túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel
Fotó: AFP/Getty Images North America/Michael M. Santiago

Karim Khan, aki vasárnap fejezte be Izraelben és a palesztin területeken tett látogatását, közleményében mindenekelőtt hangsúlyozta: az ártatlan izraeli civilek ellen október 7-én elkövetett támadások az emberiség lelkiismeretét sokkoló legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartoznak. Olyan bűncselekmények, melyek kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozták - mondta.

„Meg kell mutatnunk, hogy a törvény mindenütt, még a frontvonalakon is érvényes, és képes mindenkit megvédeni” - fogalmazott.

Khan a Hamász és minden más terrorszervezet által ejtett túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel, és hangsúlyozta: semmi sem indokolhatja a túszok fogva tartását. A túszokat nem lehet élő pajzsként használni vagy alkualapként kezelni - jelentette ki.

Khan hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a Hamász és a Gázai övezetben működő más fegyveres csoportok folyamatosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot, Izrael e támadásokra adott válaszának meg kell felelnie a fegyveres konfliktusokat szabályozó jogi előírásoknak. A nemzetközi humanitárius segítségnyújtásnak továbbra is érvényesülnie kell, az izraeli hadseregnek ismernie kell az alkalmazandó jogot - húzta alá.

„Nem csak a törvény betűjét kell betartani, hanem a szellemét is meg kell őrizni” - fogalmazott a főügyész, majd hozzátette: a konfliktus során elkövetett bűncselekményekre vonatkozó állításokat független vizsgálatnak kell alávetni.

Khan végezetül aggodalmát fejezte ki az izraeli telepesek által Ciszjordániában, palesztin civilek ellen elkövetett támadásai számának jelentős növekedése miatt. Hangsúlyozta: semmiféle szélsőséges ideológia mentén, egyetlen fegyveres izraeli sem érezheti úgy, hogy büntetlenül a palesztin civilek ellen fordulhat.

Kapcsolódó írásaink