Külföld

Izrael műveleteinek kivizsgálására szólította fel az ICC-t a palesztin elnök

Izrael a Gázai övezetben és Ciszjordániában végrehajtott műveleteinek kivizsgálására szólította fel szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, Karim Khant – közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

Izrael műveleteinek kivizsgálására szólította fel az ICC-t a palesztin elnök
Mahmúd Abbász
Fotó: AFP/Bryan R. Smith

Mindeközben palesztin emberi jogi szervezetek leszögezték: nem hajlandók találkozni Khannal, akit azzal vádolnak, hogy elfogult Izrael javára. Ammár el-Dvejk, az ombudsmani feladatokat ellátó Emberi Jogok Független Bizottsága (ICHR) nevű palesztin szervezet ügyvezető igazgatója azt vetette Khan szemére, hogy a látogatás „nem független és nem is professzionális”.

Khan az Izrael déli részéből a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek által elhurcoltak családtagjai kérésére érkezett Izraelbe. A főügyész az érintett családok ügyvédjeivel, illetve túszok rokonaival is tervez megbeszéléseket.

A Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i, Izrael ellen intézett összehangolt támadása óta kitört harcokban a felek kölcsönösen megvádolták egymást háborús bűnökkel és az emberi jogok megsértésével.

Palesztin egészségügyi hatóságok adatai szerint az izraeli válaszcsapásoknak már több mint 15 ezer áldozata van Gázában.

Kapcsolódó írásaink