Külföld

Macron szerint 10 év is lehet Izrael céljának elérése a Hamász felszámolására

Emmanuel Macron francia elnök sürgette az izraeli hatóságokat, hogy „pontosabban határozzák meg” a Hamász elleni háború végcéljait, miközben azzal érvelt, hogy a palesztin fegyveres csoport teljes felszámolásának kinyilvánított célja évekig tartó konfliktust eredményezhet, olvasható az oroszhirek.hu-n.

Macron szerint 10 év is lehet Izrael céljának elérése a Hamász felszámolására
Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Macron megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton ígérte, hogy folytatja a szárazföldi offenzívát Gázában, amíg „minden célját” el nem éri, azaz a megmaradt túszok kiszabadítását és a Hamász teljes „megsemmisítését”.

Az ENSZ dubaji COP28 klímakonferenciáján tartott sajtótájékoztatón Macron megkérdőjelezte, hogy „bárki is úgy gondolja, hogy lehetséges” a Hamász felszámolása.

„HA EZ A CÉL, AKKOR A HÁBORÚ 10 ÉVIG FOG TARTANI” – ÉRVELT.

„Izrael számára nem lehet hosszú távú biztonság a térségben, ha ez a biztonság palesztin életek árán valósul meg, ami hatással van a térség közvéleményére” – folytatta.

A Hamász és Izrael közötti ideiglenes tűzszünet pénteken ért véget, és mindkét fél egymást hibáztatta az ellenségeskedések újrakezdéséért. Izraeli tisztviselők többször is kijelentették, hogy egy átfogó tűzszünet ebben a pillanatban csak a Hamásznak kedvezne.

Izrael azzal vádolta a militáns csoportot, hogy nem teljesíti „az összes túszul ejtett nő szabadon bocsátására vonatkozó kötelezettségét”, míg a Hamász azzal érvelt, hogy a megmaradt izraeli foglyok „a hadseregben szolgáló katonák és civilek”.

Az egyhetes tűzszünet alatt a Hamász több mint 100 túszt engedett szabadon, köztük izraelieket és külföldi állampolgárokat, míg Izrael mintegy 240 palesztin foglyot szabadított ki.

Kapcsolódó írásaink