Külföld

Többen életüket vesztették egy dzsihadista támadásban

Egy, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamista csoport támadt

Több tucat halálos áldozatot követelt Burkina Fasóban egy katonai támaszpont elleni dzsihadista támadás – közölték kedden a helyi hatóságok.

Többen életüket vesztették egy dzsihadista támadásban
képünk illusztráció
Fotó: AFP/Delil Souleiman

A Burkina Fasói biztonsági források nagyszabású dzsihadista támadásról számoltak be hozzátéve, hogy a hadsereg súlyos veszteségeket okozott a szélsőségeseknek.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szerint legkevesebb negyven civil is életét vesztette, valamint 42-en megsebesültek az északi Djibo városában vasárnap történt támadásban. Biztonsági források ezen fölül több tucat megölt támadóról, illetve pontos számok említése nélkül elesett katonákról jelentettek.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala úgy tudja, egy, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamista csoport támadt a katonai támaszpontra, valamint lakóházakra és a városban működő egyik menekülttáborra. Az ENSZ-hivatal igazolhatatlannak és háborús bűncselekménynek nevezte a polgári személyek elleni támadásokat.

A Burkina Fasói hírügynökség jelentése szerint a Djibo városa bevételével próbálkozó csaknem háromezer „bűnözővel" szemben indított ellentámadás során a hadsereg több mint 400 „terroristával" végzett.

Djibo Burkina Faso, Mali és Niger hármas határának közelében található, ahol számos iszlamista csoportosulás tevékenykedik, amelyek közül egyesek az Iszlám Állam, mások az al-Kaida terrorszervezet csatlósai. Djibót hónapok óta szélsőségesek tartják rettegésben, s a város ellátását biztosító több konvojra is rátámadtak már.

Kapcsolódó írásaink